Gebelik Krampları Nasıl Engellenir?

Yayın Tarihi : 2018/07/12 00:09 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/12 00:09 •
Gebelik gerek maddi gerekmanevi olarak vücutta büyük değişimlerin yaşandığı bir süreçtir
Gebelik Krampları Nasıl Engellenir?

Gebelik gerek maddi gerekmanevi olarak vücutta büyük değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. İçinizde yenioluşan canlının verdiği heyecanla değişen hormonlarınız, aynı zamanda yeni birvücut oluşturmaya çalışan dolaşım sisteminiz anlam verilemeyen bazı hassaslıklarasebep olur. Bebek, anne karnında korunaklı bir bölgededir ve dış dünya ilebağlantı halinde değildir. Bu sebeple besinlerini de direk anneden alır. Anne vücududa öncelikle bebeği beslemeye programlanmıştır. Yani anne vitamininde eksiklerolduğu durumda, var olan vitaminler bebeğe verilir ve annede bulunan eksikbüyür. Bu durumda annede beklenmeyen ağrılar, kramplar, halsizlikler hatta kimizaman bayılmalar dahi görülebilir.

Gebeliğin 34-28. Haftaları bebeğinkemik gelişimi için önemli bir dönemdir bu dönemde kalsiyuma ve magnezyumaihtiyaç vardır. Bebek ihtiyacı olan kalsiyum magnezyumu bulamadığında annesininkemiklerinden karşılar. Annenin diş ağrıları kalsiyum, bacak ve ellerindekiağrı ve krampları ise kalsiyumla birlikte magnezyum eksilmesinden dolayıyaşanır.

Krampların geçmesi içinağrıyan bölgelere masaj uygulanabilir ancak bu kalıcı bir çözüm değildir. Bu ağrılarınhiç yaşanmaması için özellikle gebelik başlangıcından itibaren bol bol süt vesüt ürünleri tüketmelidir. Bu ürünlerin başında yoğurt ve kefir tüketimi gelir.Kefir, kalsiyum ve magnezyum katkısı sağlamakla birlikte annenin ve bebeğinbağışıklığını da güçlendirir ve hastalıklara karşı bir kalkan oluşturur.

Gebeliğin 20. Haftasından itibarenözellikle süt ve süt ürünleri tüketimi artırılmalıdır. Böylece kramplarengellenmiş olur.

Şayet kramplar şiddetlenirseanne adayının ilaçlar kullanarak özellikle magnezyum eksikliğini gidermesigerekebilir. Ancak her zaman doğal yollardan alınması tercih edildiği için,henüz gebelik düşünürken dahi besin depolarını doldurmak doğru olacaktır. Sadecekalsiyum magnezyum değil bütün mineral ve vitaminler için bu durum geçerlidir.

Şayet planlı bir gebelikvarsa, çok daha önceden spora başlanmalı ve kemikler güçlendirilmelidir. Böylecehem daha fazla kalsiyum ve magnezyum depolanır, hem de kramp yaşama olasılığıdüşer.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?