Gebelik Şekeri Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/14 02:45 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/31 13:51 •

Gebelik şekerinin tıp dilindeki adı; gestasyonel diyabettir. Gebelik şekeri ise halk arasında sıklıkla kullanılan bir terimdir. Bu yazımızda gebelik şekeri hakkında merak edilen bilgileri bulabilirsiniz.

Gebelik Şekeri Nedir?

Gebelik şekerinin tıp dilindeki adı; gestasyonel diyabettir. Buna ek olarak halk arasında gebelik diyabeti de denir. Kişi normalde şeker hastası değilken, gebelikte salgılanan hormonlar, kan şekerinin düzenlenmesini olumsuz etkiler ve kan şekeri yükselir. Buna bağlı olarak da gebelik şekeri meydana gelir.

Gebelik şekeri tüm kadınlarda olabilir ancak bazı gruplar özellikle risk altındadır. Bu sebeple gebe olan her kadına doktoru, 24/28. Haftalarda şeker yükleme testi yapmak ister. Bu anne ve bebeğin sağlığı için son derece önemli bir tahlildir ve kesinlikle yaptırılması gereklidir.

Gebelik şekeri bakımından risk altında olan kişiler;

25 yaşının üzerinde gebe olanlar,

gebelik öncesinde veya gebelik esnasında aşırı kilo artışı görülenler,

ailede diyabet hastalığı genetik olanlar,

kan basıncının yüksek olması,

pcos (polikistik over sendromu) olan kişiler,

düşük veya erken doğum geçmişi olan kişiler,

4 kilodan fazla bebek doğurmuş olanlar ve

gebelik süresinde amniyon sıvısında artış olanlarda gebelik şekeri görme ihtimali daha yüksektir. Bu kişilerde şeker testi daha erken dönemlerde de yapılabilir.

Gebelik şekeri kontrolü kolay bir hastalıktır. Bu sebeple mutlaka teşhis edilmesi gereklidir. Bu sayede anne ve bebek daha sağlıklı ve konforlu şekilde hayatlarını devam ettirebilirler.

Bazı anne adayları bu testi gereksiz görebilir veya çocuğuna zarar vereceğini düşünerek istemeyebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, hekimler gebeyi ve bebeği riske atabilecek her durumun karşısındadırlar. Bu testin bebeğe herhangi bir zararı söz konusu değildir.

Gebelik şekeri olan kişilerde görülebilecek belirtiler de vardır. Bu belirtiler; bulanık görme ve devamlı yorgunluk, idrar yolu ve deride sürekli enfeksiyon gelişmesiyle birlikte sık idrara çıkma ve sürekli su içme ihtiyacı görülür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?