Gebelikte Antidepresan Kullanılır mı?

Yayın Tarihi : 2018/05/11 10:10 • Güncelleme Tarihi : 2021/12/01 03:34 •

Seçici Serotonin Geri Alım Koruyucusu (SSRI), sık kullanılan antidepresanların açılımıdır. Antidepresan ilaçların gebelik sırasında kadınlar tarafından kullanılıp kullanılmayacağı da merak edilen bir konudur.

Gebelikte Antidepresan Kullanılır mı?

Seçici Serotonin Geri Alım Koruyucusu (SSRI), sık kullanılan antidepresanların açılımıdır. Anne adayı gebeliğini öğrendiğinden itibaren, doktoru kontrolünde bebeğe zarar verecek ilaçları bırakır. SSRI'da bu grupta bilinen ilaçlardandır.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar ise; bunun tersini söylemektedir. SSRI'nın bebeğin gelişimine hiçbir zarar vermediği kanıtlanmıştır. Beyin ve omurilik gelişmemesine sebep olduğu yanlışı da bu şekilde düzeltilmiştir.

Ancak yine de, gebelikte anne durumu yeniden değerlendirilmelidir. Şayet annenin ilaca eskisi kadar ihtiyacı yoksa, gebelikte bu ilaçlar kaldırılmalıdır. Neticede ilaçlar kimyasalların belli oranlarda karmasıdır. Her ne kadar belirlenen çalışmalar bir zararı olmadığını kanıtlasa da, pratikte bu bilgiler değişime açıktır ve bilinmeyen zararları ortaya çıkabilir.

Ayrıca bir kadın gebe iken, vücudunda ciddi metabolizmal değişiklikler olur. Örneğin kalp daha çok kan pompalar, böbrekler daha fazla çalışır. Çünkü hem bebeğin, hem annenin idrarını süzmek zorundadır gibi, pek çok organ da ekstra efor sarf eder. İçilen her ilaçta, karaciğerler de fonksiyonunu artırmak zorunda kalır. Aksi takdirde karaciğerler ilaç atıklarıyla dolar ve uzun vadede anneye zarar verir. Bu sebeple sağlıklı her insanın gereksiz ilaç kullanımından kaçınması gerekirken, gebelerde bu durum ekstra önemlidir. 

Gereksiz İlaç Kullanımı Yaygınlaşmakta

İlaçlara kolay ulaşılabilmesi, insanlar tarafından ciddi talebe sebep olmaktadır. İnsanlar en ufak ağrıda dahi ağrı kesicilere sığınmakta ve neden ağrı çekeyim ki mantığına gitmektedir. Ancak içilen her ilaç; sanıldığı kadar masum değildir. En hafif ilaç dahi karaciğerde birikme yapar. Karaciğer, vücudun temizlik mekanizmasıdır. Bu sebeple sık ilaç kullanımı en çok karaciğeri etkiler. Bunun dışında böbrekler de, idrarla ilaç kalıntılarını atmak için daha fazla efor sarf etmek zorunda kalır ki; bu da böbrekleri oldukça çok yorar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?