Gebelikte Düşme Bebeğe Zarar Verir mi?

Yayın Tarihi : 2019/04/01 00:51 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/04 11:31 •

Anne adaylarının gebeyken düşmelerinin bebeklerine zarar verip vermeyeceği sıklıkla cevabı aranan bir sorudur. Gebelikte düşmenin bebeğe zararı olup olmayacağı konusunda aşağıdaki yazımızda merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.

Gebelikte Düşme Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte Düşme Nedir?

Gebelikte düşmek çok sık rastlanan bir durumdur. Artan hormonlar, çabuk biten enerji, aşırı sıcaklarda kaybedilen su miktarı, tansiyon düşmeleri başta olmak üzere pek çok sebepten dolayı anne adayları sıklıkla düşebilirler.Bu durum karşısında hamile kadınlarda bebeklerine zarar gelip gelmeyeceği konusunda bir endişe doğar.

Ancak her düşme durumunda paniğe kapılmamak gerekir. Çok büyük kazalarda dahi çoğunlukla anne karnındaki bebeğin korunduğu görülür. 

İlk aylarda bebek, rahimde çok küçük bir alan kaplar. Yani rahim kalça kemikleri arasında korunmuş olduğundan, bebeğe zarar gelme ihtimali son derece düşüktür. Hemen hemen 16. Haftaya kadar bebek bu şekilde korunur. 
Bebek anne karnında büyüdükçe, rahim etrafındaki kaslar da gelişir, kuvvetlenir ve büyür. Bebeğin küçük ve su içinde olmasına rağmen anne adaylarının karnının sertliği, işte bu koruma mekanizmasını oluşturan kalın kas tabakası tarafından sağlanır. Ayrıca bebeğin içinde bulunduğu anmiyon sıvısı, çok sert darbeleri dahi absorbe edecek ve bebeği darbelere karşı koruyacak şekilde dizayn edilmiştir. Yani düşüp darbe alan anne karnında bebek, amniyon sıvısında sadece yer değiştirir.

Gebelikte Düşme Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte düşmenin bebeğe zarar verip vermediğinin değerlendirilmesinde anne adayının düştüğü bölge, yükseklik ve gebeliğin durumu gibi faktörler de önemlidir. Gebelik döneminde,  karın üstüne düşmek ve ya sert bir kazaya maruz kalmak, bazen bebeğin hayatını tehlikeye atabilecek konumda olabilir. Bebeğin zarar gördüğü durumlar, anne adayının çok net şekilde anlayacağı belirtiler verir. Annenin kanaması olabilir, bebeğin amniyon sıvısı şiddete maruz kaldığından yırtılabilir ve bu durumda annenin suyu gelebilir, darbe neticesinde bebeğin oksijenlenmesi engellenir ve bebek hareketlerinde azalma görülebilir. Bu durumlarda acilen doktora başvurmak ve bebeğin sağlıklı olduğundan emin olmak gerekir. Son aylarda anne adayının düşmesi neticesinde erken doğumlarda söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple son aylarda alınan darbelerde hiçbir şikayet olmasa dahi, doktor kontrolünden geçmek ihmal edilmemelidir. 

Düşmeler ilk aylarda da olsa, son aylarda da olsa annenin genel durumu göz ardı edilmemelidir. Annenin baygınlık geçirdiği durumlar bebeğin sağlığı açısından çok daha önemlidir. Anne bayıldığı ve yeterince oksijen alamadığı durumda, bebeğe de yeterince oksijen gitmez ve beslenemez. Bu durumlarda bebeğin sağlığından emin olabilmek için muhakkak kalp atışı ve amniyon sıvısı kontrolü yapılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?