Gebelikte Hafif Burun Kanamaları Doğaldır

Yayın Tarihi : 2017/10/20 12:18 • Güncelleme Tarihi : 2020/09/27 17:31 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Gebelik burun damarlarının genişlemesi ve daha fazla burun damarlarında kanın akmasına sebep olur. 

Böylece damarlardaki kan basıncı yükselir ve kendiliğinden kanama meydana gelir. 

Gebelikte Hafif Burun Kanamaları Doğaldır

Gebelikte tehlikesiz ve hafif burun kanamaları sık görülen durumlardan biridir. Gebelik burun damarlarının genişlemesi ve daha fazla burun damarlarında kanın akmasına sebep olur. 

Böylece damarlardaki kan basıncı yükselir ve kendiliğinden kanama meydana gelir. 

Gebelikte burun kanama daha fazla üşütme ve burunun kuruması durumlarda çok daha oluşur. 

Bu nedenle çok soğuk  ve kuru hava veya klimanın olduğu ortamlarda hamile kadınların daha fazla dikkat etmeliler.

Gebelik Dönemi Hassastır

Gebelik dönemi bir kadın için en özel zamanlardandır. Hormonal değişimlerin yanında fiziksel değişimlerin de meydana gelmesi kişiyi çok değişik yönlerde etkileyebileceği gibi, hiç bir sıkıntı olmadan normal bir şekilde de gebeliğin sonlanmasına kadar zaman geçirilebilir. Bu kişinin tamamen fizyolojik ve psikolojik durumuna bağlıdır. Bu sebeple her gebelik kendine özeldir ve başka bir şahsın gebeliğiyle karşılaştırılmamalıdır.

Burun kanaması da yine bu sebepten görülen durumlardandır. Özellikle damar yapısı ince ve vücut yüzeyine yakın olan kişilerde yani fiziksel yatkınlığı olan kişilerde gebelikte burun kanaması normal bir durumdur. Özellikle kişi çok yorulduğunda, uzun süre güneşe maruz kaldığında veya psikolojik olarak sıkıntılar çektiği zamanlarda kanama görülmesi normaldir. 

Gebelikte Hangi Burun Kanamalarında Doktora Başvurulmalıdır?

Gebeliğe bağlı problemlerde burun kanaması beklenmez. Yani burun kanaması bebeğin sağlık durumuyla alakalı değildir. Bu sebeple kesinlikle burun kanamasından bebeğe zarar gelirmi şüphesi aklınıza gelmesin.

Ancak annenin başka bir rahatsızlığa bağlı olarak ve sürekli tekrarlar vaziyette burun kanaması meydana geliyorsa, doğru teşhis konmalı ve gebeliğe zarar vermeyecek şekilde geçici veya kalıcı tedavi uygulanmalıdır.

Anne adayını doktora götürecek olan kanamalar

Gittikçe daha şiddetlenen,

Fışkırır tarzda olan,

Sebepsiz yere ve sürekli olan kanamalarda kulak burun boğaz doktoruna muayane olmak gerekir. Ancak gebe olduğunuzu belirtmeyi unutmayınız. Çünkü yapılacak tahliller ve kullanılacak ilaçların şekillendirilmesinde gebeliğinize zarar vermeyecek önlemler alınması son derece önemlidir.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?