Gebelikte NST Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/02/24 10:15 •

Bebek, anne karnındayken bazen uyur, bazen uyanık haldedir. Uyur vaziyetteyken bebek hareketsizdir ve anne ufak hareketleri algılayamaz.

Gebelikte NST Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

NST; anne karnında bebeğin kalp atışlarının ölçülmesidir. İlerleyen gebeliklerde mutlaka takibi yapılmalıdır.

NST’de önemli olan bebeğin uyanık olmasıdır. Uyuyan bebekte kalp atışları ölçülemez. Bu sebeple NST’ye başlamadan önce anne adayının; yemek yemesi, yürüyüş yapması, su içmesi gibi, bebeği uyanık tutacak hareketler yapması gerekir.

Aksi takdirde NST işlemi tekrarlanmalıdır.

Bebeğin Anne Karnında Uyanık Olması Ne Demektir?

Bebek, anne karnındayken oluşumunu tamamladığında, dünyaya gelir. Bu aşamada bebek, anne karnındayken de, normal insan gibi beslenir, boşaltım yapar, kan dolaşımına sahiptir. Dolayısıyla bebeğin de bir hayat döngüsü vardır ve bu döngüde uyku ve uyanıklık hali de düzenlenir.

Bebek, anne karnındayken bazen uyur, bazen uyanık haldedir. Uyur vaziyetteyken bebek hareketsizdir ve anne ufak hareketleri algılayamaz. Çünkü bebek, amniyon adı verilen su içindedirler ve su içinde ufak hareketleri gebelik kesesini etkilemediği için bebeğin hareketleri tespit edilemez. Dolayısıyla nasıl ki uyuyan insanın bazal metabolizması aktiftir; aynı şekilde bebekte de uyku esnasında bu metabolizma aktif hale gelir. Yani vücut uyku halinde sadece hayati fonksiyonları yerine getirir. Dolayısıyla kalp atışı yavaş ve hareketleri de yavaştır.

Bu sebeple bebek uyku halindeyken, NST aleti hafif olan kalp atışlarını alamaz ve çekim doğru şekilde yapılamaz.

Bebek anne karnında uyanık halde iken, hareketlidir. Bebek özellikle anne fiziksel olarak aktif olduğunda, yemek yediğinde, sıvı tükettiğinde uyanır. Bu sebeple eğer NST çekilecekse, annenin hastanede uzun vakitler geçirmemesi, ayakta yorulmaması adına, NST işleminden biraz öncesinde özellikle beslenmesi işi çabuklaştıracaktır.

Bunun haricinde bebeğin uyanık olmasının bir aciliyeti yoktur. Bu aşamada bebek çok çabuk uyanabilir ve çekim biraz ertelenebilir. Önemli olan, gebenin stresten uzak tutulabilmesi ve rahat hissetmesidir.   

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?