Gebelikte Vajinal Muayene Bebeğe Zarar Verir mi?

Yayın Tarihi : 2018/01/10 14:09 • Güncelleme Tarihi : 2018/01/10 14:09 •
Vajinal muayene her kadınınsenede en az bir kez yaptırması gereken bir muayenedir
Gebelikte Vajinal Muayene Bebeğe Zarar Verir mi?

Vajinal muayene her kadınınsenede en az bir kez yaptırması gereken bir muayenedir. Kadın hayatını tehditeden bütün vajinal hastalıkların teşhisi ancak bu şekilde olabilir. Gebelikte debazı durumlarda vajinal muayene yapılması gerekebilir. Ancak ne yazık ki pekçok anne adayı bu muayeneyi yaptırmak istemez bebeğinin zarar göreceğidüşüncesiyle. Unutulmamalıdır ki, hekiminiz sizi ve bebeğinizi tehdit eden herdurumdan kaçınacaktır. Bu sebeple vajinal muayenede bir sakınca yoktur. Vajinalmuayenenin tek sakıncalı olduğu durum; bebeğin eşinin yani plasentanın aşağıdaolması ve düşük tehlikesinin olmasıdır. Böyle bir durumda zaten doktorunuzvajinal muayeneyi tercih etmeyecektir.

Vajinal muayene bebeğe nedenzarar veremez? Çünkü bebeğin büyüdüğü rahim bölgesi, vajinanın 15 cm kadariçindedir. Vajinal muayenelerde ilerlenen nokta ise, en fazla 9 cm kadardır. Yanibebeğe dokunmak gibi bir durum söz konusu değildir.

Gebelikte vajinal muayenegerektiren durumlar nelerdir?

Gebeliğin ileri dönemlerdenormal ultrasonla bebeği görmek mümkündür ancak, ilk dönemlerinde rahim arkadakaldığı için bebeği net görmek ve kalp atışını duymak pek mümkün değildir. Bu sebeplekeseyi tam görüp sağlık durumundan emin olunması için vajinal ultrasonlabakılması gereklidir.

Gebelik kanamalarınıntemelinin araştırılabilmesi için de vajinal ultrason kullanılır. Bu sayedekanamaya temel oluşturan kist, myom vb yapılar tespit edilerek gerekli önlemleralınabilir.

Gebeliğin ileri dönemlerinderahim ağzı kontrollerinin yapılması ve erken doğum riskinin belirlenmesi içinde vajinal muayene yapılması gerekir. Yapılmadığı takdirde acil bir doğumgelebilir ve hazırlıksız yakalanır. Bu durumla karşılaşmamak için doktorunihtiyaç duyduğu durumda, bebeğe zarar vermeyeceğini bilerek vajinal muayeneyemüsaade etmesi gereklidir.

Vajinal kaşıntıların veenfeksiyonların değerlendirmesinde yine bu muayeneler yapılabilir. Aksi takdirdebebeğe geçen bir hastalık, erken doğum riskinin yanında, sakatlık riskini detaşır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?