Geniz Akıntısı Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2015/12/08 14:08 • Güncelleme Tarihi : 2021/04/02 16:15 •
Geniz akıntısı kişide ağız kokusuna ve sürekli olarak yutkunma hissine neden olur
Geniz Akıntısı Neden Olur?

Geniz akıntısı kişide ağız kokusuna ve sürekli olarak yutkunma hissine neden olur. Bu akıntının nedeni genellikle vücutta var olan bir enfeksiyondur. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde geniz akıntısına sıklıkla rastlanmaktadır. Uygun antibiyotik tedavi ile iyileşme gözlenmektedir. 

Geniz Neresidir? Görevi Nedir?

Burun ve ağız, senkronize çalışan ve birbirlerini etkileyen mekanizmalardır. İkisi birlikte üst solunum yolu kaynağını oluştururlar. Burun koku, agız içindeki dil tat organı olmasına rağmen, burnunuzla kokusunu aldığınız bir besinin tadına bakmış gibi hissedebilirsiniz. Bunun sebebi senkronize çalışmalarından kaynaklıdır. Veya ağzınıza aldığınız besinin tadından önce kokusunu alırsınız. Geniz ise her ikisinin birleşme noktasıdır. Haliyle burada meydana gelen bi aksama hem ağız hem de burun kısmını ilgilendirir.

Geniz akıntısı, üst solunum yolu hastalıklarında, hastalık etkeninin iç organları etkisi altına almaması için vücudun savunma sistemidir. Yani geniz bölgesinden mukus salgılanır ve böylece hastalık yapıcı etkenin zararı ortadan kaldırılır veya en aza indirgenir. Ancak insan bunu bir dolgunluk olarak algılar ve devamlı olarak dışarı atmak ister.

Unutulmamalıdır ki, sağlıklı bir solunum sisteminde geniz akıntısı görülmez. Geniz akıntısı, solunum sisteminin bir enfeksiyonla savaştığının ve tepki gösterdiğinin kanıtıdır. Bu sebeple geniz akıntısı olduğu durumlarda bağışıklık sistemi güçlendirilmeli, bol sıvı tüketilmeli ve ihtiyaç dahilinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Geniz Akıntısı Kronik midir?

Geniz akıntısı genel olarak kronik değildir. Solunum sisteminde meydana gelen hasarların en hafif şekilde atlatılmasına yönelik bir sistemdir. Ancak kronik bir akciğer problemi olan kişilerde, akciğer hastalığına bağlı olarak geniz akıntısı da kronikleşebilir.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?