Gıda İntoleransı Nedir? Gıda İntolerans Testleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/15 10:59 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Günlük hayatta aldığımız gıdaların bir kısmı fark edilmemesine  rağmen vücudumuzda olumsuz etkiler yaratabilir.Bu durum gıda intoleransı olarak tanımlanabilir.Gıda intoleransı tanısında iseçeşitli testler kullanılmaktadır.Bu yazımızda gıda intoleransı ve gıda intoleransı testleri hakkında detaylı bilgiler bulacaksınız.

Gıda İntoleransı Nedir? Gıda İntolerans Testleri Nelerdir?

Gıda İntoleransı Nedir?

Günlük hayatta aldığımız gıdaların bir kısmı fark edilmemesine  rağmen vücudumuzda olumsuz etkiler yaratabilir.
Hemen herkesin sağlıklı olduğunu düşündüğü bir deniz ürünü, yumurta, süt gibi gıdalar  eğer vücudumuz tarafından tam sindirilemiyor ise vücudumuzda bir tepkiye neden olabilir. Vücudumuzun gıdaya karşı verdiği bu tepki gıda intoleransı olarak bilinir.
Gıda intoleransı vücudumuzda bir takım  kronik rahatsızlıklara,kilo alma gibi olumsuz etkilere yol açabilir. Gıda İntolerans testleri ise, gıdalara karşı vücudumuzun tepkisini  ölçmeye yarayan ve giderek sıkça başvurulan ve merak edilen testlerdir. 

Gıda İntoleransı Nasıl Oluşur? 

İlk olarak ağızda parçalanmaya başlayan besinler, daha sonra mide asitleri ve hareketleri ile belli bir kıvama gelir ve bağırsağa geçerler.Bağırsaktaki  enzimlerin etkisiyle  besinler en küçük parçalara  kadar ayrıştırılır.
Normalde besinlerdeki proteinler amino asitlere bölünür ve kana karışarak vücutta gerekli yerlerde kullanılmak üzere yolculuklarına devam ederler.Ancak gıda intoleransı durumunda besinler  bağırsakta düzgün aminoasitleri oluşturacak şekilde parçalanamaz. 

Gıdalar kana parçalanamadan geçerler. Savunma sistemi bu gıdalara karşı yabancı bir madde gibi davranır. Aynı bir bakteriye veya virüse saldırdığı gibi savunma sistemini harekete geçirir.Bunun sonucunda vücutta bazı problemler oluşur. Halsizlik, metabolizma yavaşlaması, bağırsak sorunları gibi belirtiler ortaya çıkar.Bu durumda olan hastanın aynı gıdayı, farkında olmadan düzenli tüketmesi durumunda daha birçok kronik hastalık da ortaya çıkabilir.
Gıda İntoleransı gıda alerjisi ile karıştırılmamalıdır. Gıda alerjisi az kişide görülür ve kısa bir vakitte öldürücü etkilere kadar varan sonuçlar doğurabilir.
Gıda İntoleransında ise yediğimiz yiyeceklerin olumsuz etkisi 3-24 saat arasında çıkmaya başlar. Normal beslenen bir insan, 24 saat içinde birçok yiyecek yediği için, yaşadığı sorunun gıdadan olduğunu bilse bile hangi gıdadan olduğunu tespit etmesi çok zordur.

Gıda İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Gıda İntoleransı birçok belirti ile seyreder.
Gıda intoleransının başlıca belirtilerini birlikte inceleyelim.
Kilo verememe, şişmanlık, kilo verememe, migren tarzı baş ağrıları, sivilceler, vücutta şişlikler, gaz, şişkinlik, kronik yorgunluk, kabızlık ve bazı cilt döküntüleridir.

Gıda İntoleransına Eşlik Eden Hastalıklar

Gıda intoleransına çeşitli hastalıklar da eşlik etmektedir.
Bir takım romatizmal hastalıklar,astım, gastroenterit , mide krampları, uyku bozuklukları, migren gibi rahatsızlıklar gıda intoleransı ile birlikte görülebilir.
Bağırsak hastalıkları olan,Crohn hastalığı, İrritabl Bağırsak Sendromu gibi problemler de ortaya çıkabilir.

Gıda İntoleransı Testleri Nelerdir?

Gıda İntolerans testleri ise, gıdalara karşı vücudumuzun tepkisini  ölçmeye yarayan ve giderek sıkça başvurulan ve merak edilen testlerdir. Piyasada çeşitli firmalara ait farklı gıda intolerans testleri vardır.Bu testler kamu hastanelerinde yapılmamaktadır.Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da bu testleri karşılamamaktadır. Gıda intolerans testleri özel laboratuvar ve özel merkezlerde yapılmaktadır.Kan numunesi alınarak testler yapılmaktadır.
Testler farklı yöntemler ile yapılmaktadır.Parmak ucundan alınan kan örneği veya damardan alınan kan ile yapılabilmektedir.
Bu testlerin bir kısmı ne yazık ki para kazanmak için ticari amaçlarla çoğu zaman gereksiz yere de yapılabilmektedir.
Tahlil.com olarak önerimiz bu testleri yaptırmadan önce tercihen bir gastroenteroloji uzmanı ve/veya uzman bir diyetisyene danışmanız ve onun önerilerine göre test yaptırıp yaptırmama konusunda karar almanızdır.Gıda intolerans testleri SGK kapsamınd aolmadığından kişi ancak kendi parasıyla bu testleri yaptırmaktadır.Bu testler de oldukça pahalı testlerdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
e******* :

Ben yaklaşık 8 yıldır ürtiker hastasıyım ve kilo problemi yaşayan biriydim. Yeni nesil gıda intolerans testi pinnertest uygulaması yaptırdım ve 1 aydır uyguluyorum çok etkili sonuçlar aldım. kilo vermeye başladım. hastalığımda iyileşmeler yaşıyorum. herkese şiddetle tavsiye ederim.

******* ******* :

Bu gida intoleransi benim pek kafama yatmadi dogrusu.Bunu adamakilli anlatabilecek biri var midir?Ya da milleti soguslemenin cok bilimsel yontemlerinden midir!?


Cevap:

Gıda intolerans testleri,günümüzde giderek daha popüler olmaktadırlar.Bu konuda piyasada farklı markalarda,farklı fiyatlarda çeşitli testler bulunmaktadır.Tahlil.com olarak,bu konuda kullanıcılarımıza elimizden geldiğince güncel bilgiler vermekte ve belirli bir tartışma ortamı sağlamayı hedeflemekteyiz.Bu konuda merak sahibi ziyaretçilerimizi de uygun testleri araştırarak bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.

?