Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/05/04 01:05 • Güncelleme Tarihi : 2020/09/17 12:56 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Gıda zehirlenmesi; tüketilen besindeki zararlı bakterilerden dolayı yaşanan ağır mide ve bağırsak problemleridir.

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Gıda zehirlenmesi; tüketilen besindeki zararlı bakterilerden dolayı yaşanan ağır mide ve bağırsak problemleridir.

Gıda Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Gıda zehirlenmesinin tansı her zaman kolay olmayabilir. Gıda zehirlenmesi belirtileri karın kaslarının kasılması, mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı, ateş ve titremedir.
Gıda zehirlenmesi zehirli bir yemek yedikten veya sıvı içtikten sonra zararlı bakterilerden dolayı oluşur. Bu sebeple gıda zehirlenmesinde şüphe edildiği durumlarda öncelikle hastanın hangi besinleri tükettiği sorgulanır. Ayrıca bu besinlerin ne kadar zamandır, nasıl şartlarda korunduğu da sorgulanır. Çünkü besinlerin bozulma ve pişirilme şartları da gıda zehirlenmesini etkileyen unsurlardır.
Viral zehirlenmelerde virüsler enfekte ellerden ağıza bulaşır ve böylece sindirim sistemine girer. Sindirim sisteminden hızlıca uzaklaştırılmak istenen bu virüsler boşaltım sisteminin ana unsuru olan bağırsaklara gönderilir ve buradan da dışkılamak suretiyle dışarı atılır. Bu sebeple gıda zehirlenmelerinde; kusma, ishal görünür. Yani vücut bir an önce zehirli maddeden kurtulmak ister.  
Gıda zehirlenmesinde belirtiler 24 - 48 saat sonra ortaya çıkar ve genelde 1 veya 2 gün sürer.

Gıda Zehirlenmesine Sebep Olan Besinler Nelerdir?

Tavuk ve balık tüketiminde gıda zehirlenmesi sık görülür. Bunun sebebi bu besinlerin dolap ömrünün kısa olmasıdır. Özellikle tekrar ısıtıldığında üzerinde zararlı bakteriler çoğalır ve kolaylıkla gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Bu sebeple alındıktan kısa süre sonra pişirilmeli ve yenecek kadarı yapılmalıdır. Kalanı için buzlukta saklamak uygun yöntem olacaktır.

Sararmış otlar da yine gıda zehirlenmelerine sebep olur. Normalde yeşil olarak tüketilen (maydanoz, roka, tere gibi) sebzeler, sarardıklarında besleyici özelliklerini kaybeder ve zehir salgılamaya başlar. Bu sebeple sararmış otlar yenmemelidir.

Tekrar tekrar ısıtılan yemekler yine gıda zehirlenmesinde sıklıklar kaşımıza çıkar. Yemekler piştikten sonra bir kez daha ısıtılabilir. Bundan sonraki ısıtmalar besinin tüm vitaminlerini kaybetmesi ve zararlı hale gelmesi demektir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?