Göğüs Duvarı Şekil Bozuklukları

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/21 22:03 •
Göğüs duvarı şekil bozuklukları halk arasında yaygın olarak bilinmektedir.
Göğüs Duvarı Şekil Bozuklukları

Göğüs duvarı şekil bozuklukları halk arasında yaygın olarak bilinmektedir. Genel olarak her 400 doğumdan birinde görülmektedir.
En sık bilineni halk arasında da kunduracı göğüs denilen pektus ekskavatum deformitesidir. Diğer en sık görülen şekil bozukluğu yine halk arasında güvercin göğüsü denilen pektus karinatum dur.
Bunların dışında da göğüs duvarı şekil bozuklukları vardır. Ama görülme sıklığı diğerlerine göre daha azdırlar. Bazende göğüs ön duvarına ait şekil bozukluğuna , arkada vertebra (omurga) dediğimiz yapıların şekil bozuklukları da eşlik etmektedirler.
Bunlar genelde ya skolyoz veya kifoz olarak adlandırılmaktadır.Göğüs duvarı şekil bozuklukları çoğunlukla doğumdan itibaren görülmektedirler ve zamanla ilerleme gösterirler. Bazen aileler bunu daha geç farkedebilirler.
Bu şekil bozuklukları çoğunlukla hayatı olumsuz etkilemezler. Estetik olarak kötü gözükebilirler. Bazı durumlarda bu göğüs duvarı şekil bozukluklarına kalp ve akciğer bozuklukları da eşlik edebilir. Bu nedenle  hastalar incelenirken mutlaka kalp ve akciğerlerinin de değerlendirilmesi gereklidir. Değerlendirme de omurgalar da dahil edilmelidir. Ailelerin en merak ettiği konu bu şekil bozukluklarının sağlığa bir zararı var mı? Veya ileride tehlikesi olabilir mi? Eğer çocukta aktif yaşamında arkadaşlarından geri kalan bir durumu yoksa, kalp ve akciğerde bir rahatsızlık tespit edilmemişse, bu şekil bozukluğunun sağlığa bir zararı yoktur diyebiliriz.
Beraberinde omurga şekil bozukluğu varsa onun ilerlemesini artırabilir. Diğer bir deyişle omurgada ki eğrilik göğüs ön duvarında ki şekil bozukluğunu da olumsuz yönde etkileyebilir.  
Göğüs duvarı şekil bozukluklarında, erken yaşlarda anne ve babaları endişelendirir. Onların en büyük korkusu sağlığa zarar verip vermeyeceğidir.
Yaş ilerledikçe görünüm nedeniyle çocuk rahatsız olmaya başlar. En büyük sorun onun için görüntüsüdür artık. Bu nedenle tedavisi için doktora başvuranların sayısı gün geçtikçe daha çok artmaktadır.  
Göğüs duvarı şekil bozukluklarında tedavi iki şekildedir. Bunlardan biri cerrahi tedavi, diğeri herhangi bir şey yapmadan gözlemlemek ve hastaya gerekli bilgiler vermektir. Cerrahi dışı olan hasta grubunda genelde şekil bozukluğu çok hafiftir.
Cerrahi işlem yapmaya gerek yoktur. Bu durumu hastaya iyi anlatmak lazımdır. Ciddi boyutta ki şekil bozukluklarına cerrahi tedavi uygulamak uygundur. Her şekil bozukluğu olanın cerrahi anlamda tedavi olması sakıncalıdır. Hasta içinse sıkıntılıdır. Bu nedenle şekil bozukluğunu iyi değerlendirilmesi gereklidir.  
Cerrahi dışında şekil bozukluğunu düzeltmenin şu an için herhangi bir yolu yoktur. Ancak çalışmalar devam etmektedir. Şu an bilinen iki yöntem vardır. Uzun yıllar önce başlayan ve bu dönem içinde kendi yenileyen ravich yöntemi ( açık cerrahi), diğeri yaklaşık 10 yıldan beri bilinen son yıllarda sık uygulanan nuss yöntemidir (kapalı cerrahi).  
Bu iki yöntemin cerrahi başarı sonuçları birbirine çok yakındır.Temel farkı açık cerrahide bozuk olan kemik ve kıkırdakların cerrah tarafından şekil verilerek düzeltilmesi, buna karşın kapalı cerrahi de herhangi bir kemik veya kıkırdak rezeke edilmeden destek bir çubukla eğriliğin düzeltilmesi yöntemidir.Her ikisi de başarılı olarak yurdumuzda yaygın olarak uygulanmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?