Göz Arpacığı Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2015/06/25 08:51 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/05 14:05 •

İltihaplı arpacıklar kızarıktır ve sulu kaşıntıya neden olurlar. Zaman zaman arpacığın olduğu bölgede zonklama ve ağrı da hissedilir.

Göz Arpacığı Neden Olur?

Gözde oluşan iltihaplı kistler göz arpacığı veya halk arasında it dirseği olarak bilinmektedir. Bu oluşumun etkeni bakterilerdir. İltihaplı arpacıklar kızarıktır ve sulu kaşıntıya neden olurlar. Zaman zaman arpacığın olduğu bölgede zonklama ve ağrı da hissedilir. Kirpik diplerinde veya göz kapağının hemen altında, yağ bezlerinin olduğu alanda arpacık oluşabilir. Antibiyotikli ilaçlarla tedavi edilebilir. 

Bakteri ve Antibiyotik

Antibiyotik; bakterilere etki eden tedavi yöntemleridir. Bu sebeple bir hastalık meydana geldiğinde bakteri kaynaklı mı yoksa virüs kaynaklı mı olduğu son derece önemlidir. Arpacık da bakteri kaynaklı hastalıklar arasındadır. Müdahale edilmezse arpacık kendinden geçebilir. Ancak diğer bir ihtimalde diğer göze de sirayet edebilir. Bu sebeple tedavi edilmesi en kesin yöntemdir.

Eğer arpacık çok büyük boyutta değil ve hastanın görüşünde ciddi bir problem ortaya koymuyorsa antibiyotikli göz damlası ile müdahale edilmesi tercih edilir.

Ancak çok büyümüş, hastanın günlük hayatını aksatıyorsa ve tek başına damlalar çözüm getirmeyecekse; bu durumda ağızdan alınan antibiyotiklere de ihtiyaç var demektir. Bunun en iyi kararını göz hekiminiz verecektir.

Arpacıktan Korunmak Mümkün mü?

Arpacığın neden meydana geldiği tam bilinmese de, bakteri kaynaklı olması, hijyene dikkat edilmesi gerektiğini ortaya koyar. Arpacık bir gözde tutunduğunda sıklıkla ortaya çıkabilir. Bu sebeple özellikle kronik olarak devamlı arpacık çıkaran kişiler temizliklerinde daha dikkatli ve özenli olmalıdırlar. Yüzlerini yıkarken ılık su kullanmalı ve bebek şampuanıyla sıkça gözlerini yıkamalıdır. Bu sayede hem gözleri yanmaz, hem de gözün temizlik hali korunmuş olur.

Özellikle toz içinde çalışan kişiler bu hususta daha dikkatli olmalıdır. Mümkünse çalışma alanlarında gözlük kullanmalı ve koruyucu ekipmanları ihmal etmemelidirler.

Gözyaşı da gözü koruyan en önemli yapılardır. Eğer devam eden göz ağrılarınız varsa doktor tavsilesi ile göz damlası kullanmanız, gözünüzün arpacık çıkarmasını engelleyecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?