Göz Duşu Nedir? Göz Duşu Ne İşe Yarar?

Yayın Tarihi : 2017/09/11 12:29 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/10 13:15 •

Özellikle İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili önlemlerin giderek yaygınlaşmasıyla göz duşları da yoğun şekilde kullanılmaya başlandı.

Göz Duşu Nedir? Göz Duşu Ne İşe Yarar?

Göz duşu; kimyasal etkiye maruz kalan gözü korumak adına üretilen bir ilkyardım ürünüdür. Göz dışarıya açık ve oldukça hassas bir organdır. Göze gelen kimyasallar, çabukça temizlenmediğinde ciddi göz hasarlarına sebep olabilmekle beraber, göz kayıplarına kadar neticelerle de sonlanabilmektedir. İşte acil durumlarda gözün korunması için göz duşunun kullanılması, bırakın göz kayıplarını, gözdeki hafif hasarları dahi hiç olmamışçasına rahatlatabilir.

Göze bir kimyasal dokunduğunda ilk öneri bol su ile yıkamaktır. Ancak suyun yakıcı da bir etkisi vardır. Yani bu uygulamayı yaparken gözün bir süre şiddetli yanması söz konusudur. Ya da ellerde de bulunan kimyasallar, daha şiddetli yanmalara ve daha büyük tahrişlere yol açabilirler.  Göz duşunda ise, suyun iyi yanları pekiştirilmiş, zararlı olabilecek etkileri kısıtlanmıştır. Göz duşunda uygulanan madde, kimyasalları emme özelliğine sahiptir. Yani göze dokunan kimyasalları kendine bağlamak suretiyle göz dışına aktarır. Acıyı azaltma etkisi vardır. Özellikle göze kimyasal bir madde temas ettiğinde şiddetli bir yangı hissedilir. Ancak göz duşu ile bu yanma ortadan kalkar. Aşındırıcı ve tahriş edici hiçbir etken göz duşu maddesinde kullanılmamıştır.

Göz Duşu Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Göz duşları pek çok marka ve özellikte bulunabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli husus, göz duşunun kimyasal mı yoksa fiziksel tahrişe mi uygun olduğudur. Şayet; taş, talaş, toz, kirpik gibi bir madde yani teknik bir malzeme tahrişinde fiziksel, asit alkali gibi tahrişlerde ise kimyasal çözünürlükte göz duşları kullanılmalıdır. Ancak iki ayrı göz duşu ani durumda karışıklığa neden olduğundan, uzmanların tavsiyesi her iki tahrişe de duyarlı olan göz duşu kullanımlarıdır.

Göz duşu kullanılacak olan işyerinde çalışan kişiler mutlaka göz duşu kullanımı konusunda bilgilendirilmeli ve sabit bir yer belirlenmelidir. Çünkü göze yabancı madde teması, acil müdahale gerektiren bir durumdur ve yaralanan kişi o an kendine müdahale edebilecek konumda olmayabilir. Bu sebeple diğer çalışanların anında yardımcı olabilmesi gerekmektedir.

Göz duşunun tarihi geçmemiş olmalı ve acil durumlarda açılmamış paketler kullanılmalıdır. Göz ne kadar hassas bir organsa, göze kullanılan malzemeler de o kadar hassas olmalı ki göz sağlığını doğru korusun. Bu sebeple her gereksinimde yeni göz duşu açılmalıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?