Göz Sağlığı İçin Tüketmemiz Gereken Besinler Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/14 10:49 •

Göz sağlığı için  tüketebileceğimiz besinleri kısaca şöyle sıralayabiliriz

Göz Sağlığı İçin Tüketmemiz Gereken Besinler Nelerdir?

Göz sağlığı için  tüketebileceğimiz besinleri kısaca şöyle sıralayabiliriz;Bu besinler C vitamini, A vitamini, E vitamini, çinko ve lutein içermelidir.

Bunları içeren başlıca  besinler ise; havuç, tatlı patates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kivi, kuşburnu, maydanoz, fındık, badem, ceviz, ıspanak, mısırdır.

Göz Nasıl Bir Organdır? Nasıl Görür?

Göz, görmeyi sağlayan organdır. Göz, sadece bakma işini yaparken, görülen nesneleri anlamlandırma işini beyin yapar. Yani göz, esas değil yardımcı organdır. Ancak beyinin doğru ve yeterince anlamlandırabilmesi için, gözün net olarak görüntüyü alabilmesi gerekir. Bu sebeple göz sağlığı çok önemlidir.

Göz, taşıdığı sinirler vasıtasıyla görme işlemini gerçekleştirir. Dışarıdan alınan görüntü, göz arkasında toplanır ve görme sinirleriyle beyine iletilir. Burada beyin, görülen görüntüyü anlamlandırır. Korunması gereken, buradaki sinirlerdir.

Beslenme, Göz Sağlığını Nasıl Etkiler?

Göz, diğer tüm organlar gibi, kan damarlarıyla beslenen bir organdır. Bu sebeple kan damarlarını beslemek ve canlı tutmak gerekir. Bu sebeple tüketilen besinler, göz sağlığını destekleyici vitaminleri de mutlaka barındırmalıdır.

Göz sağlığını etkileyen en temel vitamin, A vitaminidir. A vitamini; yağda eriyen vitaminler grubundadır. Bu sebeple A vitamini tüketirken, yanında mutlaka bir miktar faydalı yağlardan da tüketmek gerekir. Bu yağ, A vitamini emilimini artırır. Yani; yediğiniz A vitamininden maksimum yararlanma oranını ortaya koyar. Bu şekilde vitamin tüketmenin en protik yolu; salata yemektir. Salatada kullanılan malzemeler vitamin ve mineral açısından zengin, ayrıca çiğ tüketildiği için değerini de kaybetmeyen besinlerdir. Bitkisel yağlarla desteklendiğinde ise, emilimi daha fazla artar ve içindeki tüm vitaminlerden maksimum yararlanma sağlanmış olur. Ayrıca yemeklerin hazmı da kolaylaşırken, tokluk hissi de oluşturur. Bu sebeple yemeklerin yanında salata tüketimi son derece önemlidir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?