Great Dane Köpek Cinsinin Sağlık Sorunları

Yayın Tarihi : 2020/04/21 15:33 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/21 18:00 •
Great Dane cinsi köpekler nadir bulunan köpeklerdir.Ancak bu sevimli köpek cinsinde görülen bazı sağlık sorunları vardır.
Great Dane Köpek Cinsinin Sağlık Sorunları

Great Dane cinsi sevenlerinin anlaması gereken bir konu var: Bu dev ırk uzun ömürlü değil. Ancak üç yaşına geldiklerinde tamamen olgunlaşırlar ve daha küçük köpekler 10 yaşında orta yaşlı sayılırken Great Dane cinsi köpekler bu yaşta “yaşlı ”sayılmaktadır.

Great Dane Cinsi Köpeklerde Görülen Sağlık Sorunları

Gastrik Torsiyon(Mide Burkulması)                                                                                                 

Gastrik torsiyon,( diğer adıyla mide burulması) mide kıvrıldığında kanın şişmesine ve kan dolaşımının durmasına sebep olur. Köpek, eğer müdahale yapılmazsa saatler içinde ölür.  Great Danelerin ölmesinin ana nedenidir. Köpekler arasında mide burulmasına yakalanma riski en yüksek olan cinstir. Veterinerler bu cins köpeklere şişkinlik riskini azaltan bir ameliyat yapmaktadır.

Kalp Hastalığı

Kardiyomiyopati, Great Dane cinsi köpekleri rahatsız eden büyük bir sorundur. Genetik kaynaklıdır ve kalp genişlemesine neden olur. İlk belirtisi bu cins bir köpeğin ölümüdür, bu yüzden nefes almakta zorluk çeken köpeklerin direkt veterinere götürülmesi lazımdır. Bu köpekler triküspit kapak hastalığına(kalp kapakçığının düzgün çalışmadığı konjentinal bir hastalık) yakalanırlar. Mitral kalp hastalığı ise kalbin düzgün çalışmamasına neden olmaktadır.

Kanser

Great Dane cinsi köpeklerde görülen en yaygın kanser türleri osterosarkom(kemik kanseri) ve lenfomadır. Lenfoma, başlangıçta vücudun çeşitli bölgelerinde topaklar olarak ortaya çıkar ve lenf dokularına yayılır.

Kalça Displazisi

Kalça ekleminin malformasyonu büyük köpeklerde sık görülür. Bu köpek cinsine sahiplenmeden önce köpeklerin ebeveynlerinin kalçalarının radyografilerine bakılmalıdır. Kalça displazisinin bir sürü çeşidi(hafif topallık, felç vb.)vardır. Kalp displazisinden az etkilenen köpekler yaşlandıkça arterite eğimli hale gelirler. Bazı durumlarda cerrahi yardım durumu düzeltebilmektedir.

Wobbler Sendromu

Konjentinal form köpek bir buçuk yaşına geldiğinde ortaya çıkar. Wobbler Sendromu’na travma da neden olmaktadır. Sendromun belirtileri ise:

  • Normalden farklı yürümek
  • Uyuşukluk
  • Kondisyon eksikliğidir.

Veterine erken götürülmesi prognozun doğru ve iyi olması açısından önemlidir.

Hipotiroidi

Bu tiroid hormonu eksikliği zayıflığa, uyuşukluğa ve saç dökülmesine sebep olur. Sağlıklı görünmeyen bir Great Dane hipotiroidi hastası olabilir. Bu yüzden test için veterinere götürülmelidir. Tiroit takviyesi yapılarak tedavi edilir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
A******** :

çok bilgilendirici bir yazı olmuş.

?