Grip Neden Unutuldu?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Grip Neden Unutuldu?

Sevgili  Tahlil.com okurları,geçen yıl bu zamanlar havalimanlarında termal kameralarla ,ülkemize ayak basan yüksek ateşi olan yolcular tesbit ediliyor, grip tehlikesine karşı gerek resmi kurumlar gerek yazılı ve görsel medyada alınması gereken önlemler gündemde tutuluyordu.
Burnu akan,hapşıran veya hafif de olsa ateşi çıkan birçok kişi domuz gribi şüphesiyle hastanelere ve sağlık merkezlerine başvuruyordu.
Bu sene ise grip mevsimi gelip çatmasına rağmen ortalık süt liman.Geçen yıl el sıkışmaktan bile korkar olmuştuk.Dezenfektan,sabun ve el antiseptik jelleri satışı zirve yapmıştı.Bu sene ise bu ürünlere olan talep oldukça durgun.
Geçen yıl gribe karşı ne kadar abartılı bir ilgi gösterdiysek bu sene de abartılı bir ilgisizlik gösterdiğimiz görüşündeyim. 
Meteoroloji tahmini yapan kurumlar,önümüzdeki kışın geçirdiğimiz kışlardan çok daha soğuk geçeceği konusunda uyarılarda bulunuyor.Sırf bu varsayım bile,önümüzdeki günlerde de domuz gribi,mevsimsel grip,at gribi veya ne gribi olursa olsun risk altında bulunacağımızın bir göstergesi.
Geçen yıl domuz gribine bağlı ölümler olduğu gibi,yıllardır zaten ölümlere neden olan mevsimsel gribe bağlı da ölümler oldu. Şunu unutmayalım ki,yıllardır mevsimsel gribe bağlı olan ölümler,bu sene de maalesef yine görülecek.  
Mevsimsel grip,yıllardır bildiğimiz ama kuş,at,domuz gribi gibi grip türleri nedeniyle zaman zaman gündemdeki yerini kaybeden gribin bir diğer adı.Mevsimsel grip bu sene de her sene olduğu gibi hastalık yapacağına göre gribe karşı önümüzdeki günlerde önlem almamamız gerektiği de bilimsel bir gerçek.
Grip,bulaşma yolları ve gribe karşı alabileceğimiz önlemleri de kısaca hatırlayalım.Grip etkeni virusledir. Grip etkeni olan virusler hapşırık,öksürük ve burun akıntıları ile çevreye yayılarak hastalığa neden olur.
Grip virusunu taşıyan kişiler,çevrelerine dokunarak da hastalık etkenlerini yayabilirler.Bu nedenle el temizliğimize dikkat etmek ve mümkünse el dezenfektanlarını kullanmak bizleri grip etkeni virüslere karşı koruyacaktır.
Mevsimsel geçiş dönemlerinin yaşandığı , havaların soğumaya ve grip hastalıklarının artmaya başladığı Sonbahar aylarında bol C vitamini alınması da vücut direncimizi güçlendirmektedir.Son yıllarda bağışıklık sistemini güçlendirdiği öne sürülen ve anti viral özellikleri bulunduğu söylenen,reçetesiz satılan bir takım ilaçlar da piyasaya sürülmüştür.
Bunların da yararları kimi uzmanlarca dile getirilmektedir.Benim kişisel görüşüm ise özellikle bitkisel orijinli olan bu ilaçların bu dönemde soğuk algınlığı,nezle,sinusit ve gripte son derece yararlı olduğudur. Gelelim grip aşısına,son yıllarda fazlasıyla tartışıldı bu konu.Geçen sene bu zamanlar herkes birbirine grip aşısı olup olmayacağını soruyordu.Bu sene ise grip aşısı pek gündemde değil.
Öncelikle merak edilen bir soruya hemen cevap vereyim.Bu seneki grip aşısında,diğer muhtemelel grip etkeni viruslere olduğu gibi domuz gribi virusu olan H1N1 e karşı da koruyuculuk var.Yani grip aşısı olunca doğal olarak domuz gribi aşısı da olmuş oluyorsunuz.
Şunu da belirtmekte yarar var, aşılar canlı virüs içermezler.
Bu nedenle hastalığa neden olmazlar.Grip aşısını olmasını tavsiye ettiğim grupları ise kısaca özetleyim.

* 65 yaş üzerinde olan kişiler
*Şeker hastaları,kronik kalp hastaları,kronik akciğer hastaları
*Böbrek yetmezliği olan hastalar
*Bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalar
*Sağlık personeli        

Bu listeyi uzatmak mümkün.Benim önerim bu konuda sizi  veya aşı olmasını istediğiniz kişiyi takip eden doktora da mutlaka danışmanız.
Doktorunuz kişisel risk faktörlerini de göz önüne alarak grip aşısı konusunda sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.
Benim aşı olup olmadığımı merek edenler varsa,meraklarını gidereyim.Her sene olduğu gibi bu sene de grip aşımı oldum.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

sevgili hocam iyi akşamlar,hocam,baş ağrısı için tavsiye edebileceğiniz bir ilaç varmı.ben majezik kullanıyorum.bu ilaç sizce ne kadar etkili ve bir yan etkisi var mıdır? şimdi den teşekkür eder saygılarımı sunarım.

******* ******* :

sevgili hocam,bu domuz gribi hikayesi tam bir şehir efsanesi,devlet aşılardan para kazanmak için bu yolu şeçti.kimbilir kimler ne kadar para götürdü.ama şu yararı oldu sizinde dediğiniz gibi kendimize daha çok dikkat ettik.ellerimizi daha çok yıkadık.ama bubunda etkisi çok az sürdü.bizim insanımız balık hafızalı.en kötü olayları bile unutabiliyor.hele hele bu sene domuz gribi modası geçmiş gibi.en az bir 50 ölüm olacak ki öyle millet tedbir alır.hocam yazılarınız harika görüşmek üzere saygılarımla.....

B********************** :

Elbette herkesin aşılanması önemli ama risk gruplarını aşılamak mutlaka lazım. Çünkü risk grubundaki kişiler aşı olursa hastalansa bile hastalığı hafif atlatıyor. Koparılan fırtınalar yüzünden birçok aşı olması gereken aşı olmadı, sonra da hastalanıp hastalığı çok ağır geçirdiler. Siz görmediniz, spekülasyonlara inandınız ama biz bizzat yaşadık ve tedavi ettik, bir kısmı ise kurtarılabilir bir hastalıktan, hem de çok zamansız olarak maalesef öldü. Ben elbette aşı oldum geçen sene ve bütün yakınlarıma ve ikna edebildiğim tüm hastalarıma aşı yaptırdım..

******* ******* :

Bilgilendirme için teşekkür. Geçen yıl boşa giden grip aşıları ve ilginç olan yeni yapılan grip aşısında domuz gribi virusu de var. doktorlara ikiye bölen bu aşı şimdi yeni yapılan aşıların içinde. Olmaya gerek yok diyenler şimdi bu aşıyı nasıl vurulacak. Çünkü domuz grip aşının bir çok yan etkisi vardı.


Cevap:

Ben yorumunuza katılmıyorum uğur bey. Dr Cem Argun'un yazıda da belirttiği gibi domuz gribi aşısının veya bu seneki aşının herjangi bir zararı yok. Risk gruplarının aşılanması önemli..

?