Grip Tanısı Nasıl Koyulur? Grip Tanısında Hangi Testler Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/07/16 13:00 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/11 13:15 •
Grip tanısı çoğunlukla hastayı muayene eden doktor tarafından hastanın belirtileri ve fizik muayene bulgularına göre konulur. Grip tanısında doktorunuzun hangi testleri isteyebileceğine dair detaylı bilgiyi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Grip Tanısı Nasıl Koyulur? Grip Tanısında Hangi Testler Yapılır?

Grip tanısı çoğunlukla hastayı muayene eden doktor tarafından hastanın belirtileri ve fizik muayene bulgularına göre konulur.
Grip teşhisi koyarken çoğu zaman tahlil yaptırmaya gerek bulunmayabilir.Ancak gerekli görülen durumlarda doktorlar tanı için bazı testler isteyebilir.

Grip Tanısında en istenen tahliller nelerdir?

1.Tam Kan Sayımı ( Hemogram Testi)
2.Akciğer Grafisi ( Akciğer Filmi)
3.Hücre Kültürü: Salgın dönemlerinde etken virüsün tayini için hücre kültürü kullanılmaktadır.
4.Viral Antijenlerin Saptanması: Grip virusu antijeni aranması hızlı tanı testleriyle yapılabilmektedir. Bu testlerin duyarlılığı %70’in üzerindedir. Salgın dönemlerinde hızlı tanı amacıyla kullanılan testlerdir. Güvenilirlikleri tam değildir
5.Moleküler Tanı Yöntemleri: Son yıllarda önemi ve güvenilirlikleri arttığından sıkça kullanılmaktadırlar.:Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile örneklerde viral RNA aranabilir.
İnfluenza(Grip) testleri için uygun örnekler boğaz sürüntüsü, burun yıkama suyu, burun veya bronş aspiratı ve balgamdır.
Örnekler tercihen hastalığın ilk 3-4  gününde alınmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?