Grip ve Korona Virüs Benzerlikleri

Yayın Tarihi : 2020/03/25 07:50 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/25 07:50 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Günümüzün salgını covid-19; başladığı günden beri daha ağır seyreden grip hastalığına benzetilir. Korona virüs gribe benzer mi yakınlıkları ve farklılıkları nelerdir?

Grip ve Korona Virüs Benzerlikleri

Günümüzün salgını covid-19; başladığı günden beri daha ağır seyreden grip hastalığına benzetilir. Korona virüs gribe benzer mi yakınlıkları ve farklılıkları nelerdir?

Her ikisi de virüs kaynaklı bir hastalıktır. Ancak her virüste olduğu gibi; grip virüsünün ke korona virüsün birbirinden farklı olan yanları; onların karakterini belirler. Yani; cansız nesne üzerinde yaşama süresini, kişiyi hasta etme derecesini, bulaşma yüzdesini hatta öldürme yüzdesini dahi, virüsün kendine has yapısı ortaya koyar.

Grip ve Korona Virüs Bulaşma Oranları

Her iki hastalığında bulaşıcı olması ve aynı yollarla bulaşması benzerlik gösterir. Her ikisi de üst solunum yollarını etkiler ve öksürük, hapşırık, tükürük ile bulaşır.

Grip virüsü; kişi hasta olduğunda başka kişiyi hasta etme sayısı; 1.3 kişidir. Yani en yakınınızdaki bir kişi grip olurken ikinci kişinin belki çok az etkileneceğini işaret eder.

Korona virüs; en az yakınınızdaki 2, kişiyi hasta eder, bir kişi de hastalık semptomlarını yarı yarıya gösterir. Diğer insanlardan izole olsanız da, 3 kişiyi rahatlıkla hastalığın pençelerine düşürebilirsiniz.

Virüsün Hissedilme Süresi

Kişinin bağışıklığına ve direncine göre hastalıkların seyri değişir. Bazen virüs vücuda girer girmez kişiyi yataklara düşürürken, bazen kişi günlerce kendini iyi hissederken bir anda halsizleşebilir.

Grip virüsü; kişiyi 1 - 4 gün içinde tam hasta olarak yatırırken,

Korona virüs; 1 - 14 gün içinde hastada ağır semptomlar gösterebilir. Yani bu süre zarfında kişi, hasta olmadığını fark edemeyebilir ve daha çok kişiye yayabilir. 14 gün izole süre bu sebeple korona virüste önemlidir.

Grip ve Korona Virüste Hastaneye Yatma Oranları

Grip çoğu zaman evde dinlenerek geçirilmesi önerilen bir hastalıktır. Bu sebeple grip vakaları çoğu zaman hastanede yatmayı gerektirmez. Ancak korona virüs çok daha fazla bulaşıcı ve daha fazla ölümcül olduğundan hastayı kontrol altında tutmak ve hastalığın seyrini doğru takip etmek için hastanede yatırmak tercih edilir.

Grip vakalarında hastaneye yatma oranı %2 iken; korona virüste bu oran %20 dir. Bağışıklığı kuvvetli olanlar ayakta dahi atlatabilirken, özellikle kronik hastalığı olan kişiler, ağır tedaviler almak zorunda kalıyor.

Gripte ölüm vakaları nadir görülürken; korona virüs, 3 kat daha öldürücüdür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?