Halk Arasında Sarılık Diye Bilinen Bilirubin Yüksekliği

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/03 15:55 •
Kanda bilirubin düzeyleri yükseldiğinde halk arasında sarılık denilen durum oluşmakta ve nedeni belirlemek için ileri testlere gerek duyulmaktadır.
Halk Arasında Sarılık Diye Bilinen Bilirubin Yüksekliği

Bilirubin Yüksekliği:

Kanda bilirubin düzeyleri yükseldiğinde halk arasında sarılık denilen durum oluşmakta ve nedeni belirlemek için ileri testlere gerek duyulmaktadır.
Yüksek bilirubin düzeyleri, çok fazla bilirubinin üretildiği (genellikle artmış hemolize bağlı olarak) veya karaciğerin safra yollarında tıkanıklık, siroz, akut hepatit gibi karaciğer hastalıkları veya bilirubin metabolizmasındaki kalıtsal sorunlar nedeniyle karaciğerin bilirubini ortamdan zamanında ve yeterince uzaklaştırma kapasitesinin olmadığı durumlarda görülür.
Yeni doğanlarda sıklıkla 1 ile 3 günlükken yüksek bilirubin düzeylerine rastlanır. Buna bazen yeni doğanın fizyolojik sarılığı denir.
Yaşamın ilk 24 saati içinde miadında doğanların % 50’ye varan bölümünde ve miadından önce doğmuş bebeklerin daha büyük bir yüzdesinde yüksek bilirubin düzeylerine rastlanabilmektedir.
Doğumdan sonra yeni doğanlar doğumla birlikte gelen fazla kırmızı kan hücrelerini (RBC (alyuvar,eritrositleri) yıkmaya başlar.
Yenidoğanın karaciğeri tam olarak olgunlaşmamış olduğundan fazla bilirubini metabolize edemez ve bu durum bebeğin kan ve diğer vücut dokularında bilirubin seviyelerinin  yükselmesine neden olur.
Bu durum genellikle birkaç gün içinde geçer. Diğer durumlarda bebekle annesi arasındaki kan uyuşmazlığı nedeni ile yeni doğanın kırmızı kan hücreleri parçalanabilir. Buna yeni doğanın hemolitik hastalığı denilir.
Erişkinlerde ve büyük çocuklarda siroz, hepatit gibi karaciğer hastalıkları veya safra taşları tanısı koymak veya bu hastalıkların seyrini takip için kanda bilirubin düzeyleri ölçülmektedir.
Orak hücre anemisi veya hemolitik aneminin diğer nedenlerinde de eritrositlerin parçalandığı ve böylece bilirubin düzeylerinin yükseldiği hastalık atakları saptanabilir.

Bilirubin Testi Neden İstenir?

Hangi durumlarda kanda bilirübin tahlili istenir?

Doktor, anormal karaciğer fonksiyonu belirtileri gösteren hastada genellikle diğer laboratuvar testleriyle (alkalen fosfataz, aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz) birlikte bilirubin testi de istemektedir.
  
Hastadan aşağıdaki durumlarda bilirubin düzeyinin tayini istenebilir:

1.Sarılık belirtileri gösterdiğinde
2.Aşırı miktarlarda alkol kullanım öyküsü varsa
3.İlaç toksisitesinden kuşkulanılıyorsa
4.Hepatit virüslerine maruz kalınmışsa ve bu bir enfeksiyon ile sonuçlanmışsa
5.Sarılığı olan yeni doğanlarda,

Hastalıkların tanısında kanda bilirubin düzeyi tayininin standart tıbbi araştırma yöntemi olduğu düşünülür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
n********** :

Merhabalar. Benim gözlerimin akında hafif bi sarılık ve karnımın sağ kısmında ara ara ortaya çıkan bi ağrı var. Bu ağrı çok şiddetli değil ve bazen dışkı yaparken ortaya çıkıyor. Sizce rahatsızlığım ne olabilir sarılık olma ihtimali var mi? Teşekkürler


Cevap:

Olabilir, ancak bununla ilgili testlerinizin yapılması gereklidir..

?