Hamileler ve Domuz Gribi Aşısı

Yayın Tarihi : 2014/04/29 18:19 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/05 07:44 •

Hamileler domuz gribine karşı daha riskli olduklarından domuz gribi aşısının öncelikle önerildiği gruplardan biridir.

Hamileler ve Domuz Gribi Aşısı

Hamileler domuz gribine karşı daha riskli olduklarından domuz gribi aşısının öncelikle önerildiği gruplardan biridir. Hamile bayanlarda domuz gribi hastalığının komplikasyon oluşturma riski yüksektir.

Eldeki veriler, domuz gribine yakalanan gebe kadınlarda ciddi komplikasyonlar ortaya çıkma olasılığının dört kat, hastaneye yatmalarının gerekmesi olasılığının ise beş kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Domuz gribinin riskleri gebeliğin ileri dönemlerinde en fazladır. Hamileliğin özellikle son 3 ayında artan yük ve zorlanan kalp ve azalan akciğer performansı, domuz gribi virüsüne karşı direnci azaltmaktadır. Bu da hamilelerin aşılanması gerektiğini göstermektedir.

Hamilelerin aşılanması, hamilelerin korunması kadar doğacak çocukların ilk 6 ay korunması açısından da önemlidir. İlk 6 ay bebeklerin bağışıklık sistemleri çalışmadığından, bu bebeklere anne sütünden pasif olarak bağışıklık geçmektedir.

Sağlık Bakanlığı hamileler için adjuan içermeyen domuz gribi aşısını getirtmiştir. Ülkemize ithal edilen aşılar Fransa’da üretilen aşılar olup hamileler için 0,5 ml dozda kullanılmak üzere, 10 dozluk flakonlar halinde hazırlanmıştır. Etken madde içeriği Fransız Sağlık otoritesi ve ülkemizde de Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü Biyolojik Kontrol laboratuarlarında test edilerek etkinlik açısından uygun olduğu saptanmıştır.

Sağlık Bakanlığı web sitesince yapılan açıklamaya göre 14 Aralık 2009 tarihi itibarıyla, ülkemizde 27 gebe ve lohusa pandemik grip sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Hastalıktan korunmanın en etkili yönteminin aşılanma olduğu da Sağlık Bakanlığınca belirtilmektedir.

Hamilelere Domuz Gribi Aşısı Nerelerde Uygulanmaktadır?

Gebeler için özel olarak getirilen adjuan yani katkı maddesi içermeyen aşılar doğum evleri, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) ve hamile takibinin yapıldığı sağlık ocakları ile hastanelerde ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Domuz Gribi Nedir?

Domuz gribi viral bir enfeksiyondur. Virüsler, canlı yüzeylere tutunarak o canlının DNA sistemini kendi emrine alır ve kendi DNA sıymış gibi kullanarak hastalığın tüm vücuda yayılmasını sağlar. Böylece amacı kendi yaşam alanını genişletmek olur. Hücreler protein üretirken şifreleri DNA sından alır. Virüs yüklü DNA dan alınan şifre de, tüm vücuda aynı bozuk DNA nın ulaşmasını sağlar ve bu da hastalık olarak karşımıza çıkar. Domuz gribinin bu şekilde tanınması da onun için aşı üretilmesini mümkün hale getirir ve tedavi olarak da bu uygulanır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?