Hamilelikte Aşerme Nedir? Neden Aşerilir?

Yayın Tarihi : 2017/02/22 23:21 • Güncelleme Tarihi : 2021/05/13 21:20 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Vücudu doğru dinlediğinizde pek çok sorun henüz meydana gelmeden anlayabilir ve önleyebilirsiniz. Yemek olsun yada olmasın vücut bazen hiç alakasız olan bir şeyi yemek isteyebilir.
Hamilelikte Aşerme Nedir? Neden Aşerilir?

Aşerme, hamileliğin özellikle ilk üç ayında sıklıkla görülen bir durumdur. Yapılan araştırmalar aşermenin hamilelik nedeniyle kadında görülen hormonal değişikliklerden kaynaklandığını ortaya koymuştur. Bazı durumlarda aşerme besin dışında maddelere de olabilir. Örneğin hamileliğinde demir eksikliği yaşayan kadınların toprak yediği görülmüştür.

Her Hamile Aşerir mi?

Aşerme vücutta vitamin ve minerallerin eksikliğinden kaynaklanır. Ancak bir eksiği olmayan kişilerde veya gebeliğin psikolojik etkisine kendini kaptırmayan kişilerde abartılmış bir aşermenin olmadığı görülmüştür. 

Bazende aşermenin sebebi tanıdık bir kokunun gelmesinden olabilir. Hamilelikte kişinin burnu daha hassastır ve çok hafif kokuları dahi alabilir ve tanıdığı bir koku aşerme sebebi olabilir.

Yemek Olmayan Şeyleri Vücut Neden İster?

Vücudu doğru dinlediğinizde pek çok sorun henüz meydana gelmeden anlayabilir ve önleyebilirsiniz. Yemek olsun yada olmasın vücut bazen hiç alakasız olan bir şeyi yemek isteyebilir. Bu yüzden, yenilecek bir şeyi yemeyi aşırı isterseniz onu mutlaka yemelisiniz. Çünkü vücudun ona ihtiyacı var ve bunu karşılamak istiyordur. Ancak bu, yenecek bir nesne değilse, kesinlikle hangi vitaminin eksik olduğunu öğrenin ve tamamlayın.

Peki bu durum neden hamilelikte daha fazla olur? Hamilelikte vücutta vitamin ve mineral ihtiyaçları artar. Çünkü tek vücuttan iki canlı beslenmektedir. Bebek ihtiyacı olan materyalleri anneden alır ancak bu durumda anne takviye almaz ve yerini doldurmazsa, bu materyallerin annede eksikliği ortaya çıkar. Bu da aşerme durumlarını artırır.

Aşerilen Besin Yenmezse Ne Olur?

Aşerme olgusu, çok değişik noktalara gidebilir. Mevsimi olmayan meyve ve sebzeler, besin olmayan yiyecekler, zaman olarak bulunması imkansız vakte gelmesi gibi durumlarda kadınlar aşerdikleri besinleri yiyemezler. Ancak bunların tüketilmemesinin kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Buradan da anlaşıldığı üzere toprak gibi malzemeler aşerildiğinde tabii ki yenmemelidir ve bu tedirgin olunacak bir durum değildir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?