Hamilelikte Düşük Nedenleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2016/12/13 20:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/12 12:50 •

Düşüğün pek çok nedeni olabilir. Sağlıksız döllenme, hormon eksikliği veya hamilelikte yanlış davranışlar düşüğe neden olabilir.

Hamilelikte Düşük Nedenleri Nelerdir?

Hamileliğin özellikle ilk üç ayında düşük ihtimali yüksektir. Hayatımıza giren kimyasallar ve kirlilik de bu durumu etkilemektedir. Düşüğün pek çok nedeni olabilir. Sağlıksız döllenme, hormon eksikliği veya hamilelikte yanlış davranışlar düşüğe neden olabilir. Alkol ve sigara kullanmamak, sağlıklı beslenmek ve vücudu fiziksel-psikolojik olarak fazla zorlamamak düşük ihtimalini azaltabilir.

Sağlıksız Döllenme Nedir?

Döllenmede iki etken; yumurta ve spermdir. Yumurta; anne rahminde meydana gelir. Yumurtanın tam olgunlaşmış ve döllenmeye hazır konumda olması gerekir. Ancak yumurta tam olgunlaşmamışsa, gebelik olmaya çalışılsa dahi doğru bir döllenme olamaz. Sperm; erkek vücudunda oluşan üreme hücreleridir. Spermin yumurtayı dölleyebilmesi için uygun boyutta, uygun hareketlilikte ve uygun kalitede olması gerekir. Bu şartlar sağlanmadığında istenen ve sağlıklı gebelik oluşmaz.

Hormon Eksikliği

Hormonlar, tüm vücutta önemli olduğu gibi üremede de çok önemlidir. Zaten yumurta ve spermin oluşması ve olgunlaşması dahi LH ve FSH hormonları sayesinde olur. Ancak bunlardan sonra bir de endometriyum kalınlaşması vardır ki; bu durum da hormonlar kontrolündedir ve olmadığında bebek rahme tutunamaz ve düşük meydana gelir.

Kadın yumurtasının döllenme aşamasında, hormonlar yardımıyla endometriyum adı verilen rahim iç duvarının kalınlaşması gerekir. Bunun önemi, bebeğin tutunabilmesi ve düşük olmamasıdır. Ancak endometriyum kalınlaşmazsa, gebelik meydana gelmez.

Hamilelikte Yapılan Hatalar

Çok az bir ihtimalle de olsa, gebelikte yapılan yanlışlar bebeğin düşmesine sebep olur. özellikle zaten tam tutunamamış ve kanamalı gebeliklerde bu ihtimal biraz daha fazladır. Fazla bitki çayı tüketimi, bebeği riske atabilir. Çünkü bitki çayları gevşetici özelliğe sahip olduğundan rahim kaslarının da gevşemesine ve çocuğun düşmesine sebep olabilir.

Bebek, gebelik boyunca anne kanından beslenir. Dolayısıyla anne kanından gelen zararlı materyaller, bebeğin kanına geçer ve kalitesiz gebeliği ortaya koyar. Bu sebeple özellikle sigara ve alkol tüketimi bebeği olumsuz etkiler ve düşüklere sebep olur.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?