Hamilelikte Ödem Problemi Nasıl Çözülür?

Yayın Tarihi : 2018/08/07 18:30 • Güncelleme Tarihi : 2018/08/07 18:30 •

Ödem, vücutta su birikmesiyle meydana gelen, kilo gibi algılanan aslında sadece hücrelerin sıvı tutmasıyla oluşan şişliklerdir. Bu problemin en çok yaşandığı dönem; hamilelik dönemidir.

Hamilelikte Ödem Problemi Nasıl Çözülür?

Ödem, vücutta su birikmesiyle meydana gelen, kilo gibi algılanan aslında sadece hücrelerin sıvı tutmasıyla oluşan şişliklerdir. Bu problemin en çok yaşandığı dönem; hamilelik dönemidir.

Hamilelikte, kadınların pompalanan kan miktarı artar. Buna bağlı olarak kan hacmi de artar ve dolayısıyla kan damarları genişler. Bu durumda basınç azalır ve kan akışı normal seyirde olmadığı durumda ödemler meydana gelir. Özellikle hamilelikte çok sık dile getirilen şikayet olan varislerin çıkma sebebi de budur. Peki bu ödem sorunlarını gidermek için neler yapılabilir?

Ödem, yani vücudun su tutma problemini çözmek için öncelikle bol su içilmelidir. Çünkü bol su içmek, kan akış hızını düzenler böylece dolaşım sistemi, aksatmadan işini yapabilirken, kan toplanmaları ve ödemleri azaltır.

Tuz tüketimini dengelemek gerekir. iyot, hamilelikte bebek ve anne sağlığı için gerekli olan bir maddedir. Bu sebeple tuz tüketimi ihmal edilmemelidir. Ancak fazla tüketmekten de kaçınılmalıdır. Tuzun fazlalığı ödeme yol açtığı gibi, az tuz tüketimi de vücudu strese sokar ve ödem tutulmasına sebep olur.

Protein tüketimini ihmal etmeyin. Vücut protein eksikliğini de ödem tutarak ortaya koyar. Özellikle gebelikte bebeğin gelişimi için proteine ihtiyacı vardır. Bu sebeple süt ve süt ürünleri tüketimi, hayvansal gıda tüketimleri aksatılmamalıdır.

Gebelikte bacak ödemlerinin oluşumunun büyük sebebi oturuş bozukluğudur. Zaten zor olan kan akış şekli, yanlış duruşlarda daha çok zorlanmakta ve ödem olarak kendini göstermektedir. Bu sebeple bacak bacak üstüne atarak ve sıkışarak, bükülerek oturma pozisyonlarından kurtulmak gerekir. kan akışının daha sağlıklı olabilmesi için gebeler, sol tarafının üzerine yatmalıdır.

Kan akışının en zorlu olduğu bölgeler bacaklardır. Çünkü bacaklarda kan akış yönü, aşağıdan yukarıdır ve genişlemiş olan damarlar, yer çekimine karşı direnmekte zorlanır. Bu sebeple bacakları yüksekte tutarak oturmak, kan akışını rahatlatacak ve varis oluşumunu önleyecektir.

Ödem oluşumunda önemli faktörlerden biri de hareketsiz yaşam tarzıdır. Egzersiz, ödem ve varis oluşumunu engellemede iyi bir yöntemdir. Özellikle yürüyüş ve yüzme, kan akımını hızlandırmada en önemli hareketlerdir. Yüzme imkanı yoksa küvette ılık su dahi, bacaklarınızı bekletmek ve ödemi gidermek için etkili yöntemlerdendir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?