Heimlich Manevrası Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/08/01 15:59 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/26 13:45 •

Solunum yolu tam tıkanıklığında, hayat kurtarmak amacıyla  kullanılan ilk yardım yöntemine Heimlich manevrası denir. Bu yazımızda bu manevra ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Heimlich Manevrası Nedir?

Solunum yolu tıkanıklığında kullanılan ilk yardım yöntemine heimlich manevrası denir. Bu durumda kişinin sırtına vurmak en büyük yanlıştır. Bu yolla kişinin boğazına takılan cisim daha çok aşağı iner ve kişinin hayatını kaybetmesine sebep olur. Heimlich manevrası uygulaması bebek ve yetişkinde farklıdır. Amaç kişinin soluk borusuna kaçan cismin sağlıklı bir şekilde çıkarılmasıdır. Bunun için ilk yardım öğrenilmeli ve doğru uygulanmalıdır.

Boğaza ve Solunum Yoluna Besin Kaçması Nedir?

Besinlerin normalde gitmesi gereken yol; ağız, yutak, yemek borusu, mide ve bağırsaklardır. Ancak yemek borusu ve soluk borusu birbirine çok yakın ve hatta epiglottis adı verilen bir kapakçıkla ayrılır. Bu sebeple besinlerin yemek borusu yerine soluk borusuna kaçması durumu nadir de olsa görülür ve halk arasında bu duruma boğaza kaçmak denir. Bu durum tam tıkanıklıkla sonuçlanırsa kişinin solunumu durur. Buna bağlı olarak da kalp durması ve beyine oksijen gidememesi sebebiyle kişinin hayatını kaybetmesi gibi istenmeyen bir durum gelişir.
Bu istenmeyen ve son derece durumun en sık rastlanan sebebi ise, besini yutmaya çalışırken, aynı anda konuşmaya çalışmak gibi; hem nefes borusunu, hem yemek borusunu aktif tutmaya çalışma sürecidir. Bu süreçte eğer soluk borusu açık kalırsa, besin bu yola yönlenir ve öksürük başlar.

Besinler Soluk Borusuna Kaçtığında Neden Öksürük Olur?

Öksürük, vücudun bir savunma mekanizmasıdır. soluk borusuna istenmeyen bir cisim girdiğinde, bunu çıkarmak için meydana gelir. Bu sebeple soluk borusuna besin kaçtığında sırta vurmak yanlıştır. Çünkü bu durumda besin soluk borusunda ilerler ve alciğerlere kadar inebilir. Bu durumda en doğru tepki, heimlich manevrasıdır.

Hemlich Manevrası Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Yabancı bir cisme bağlı şiddetli üst solunum yolu tıkanıklığı nedeniyle boğulma (konuşamama, öksürme veya yeterince nefes alamama ile belirtilir)
Heimlich ve diğer manevralar yalnızca hava yolu tıkanıklığı tam ve  şiddetli olduğunda ve hayati tehlike söz konusu olduğunda kullanılmalıdır. Boğulan kişi konuşabiliyorsa, güçlü bir şekilde öksürebiliyorsa veya yeterince nefes alabiliyorsa herhangi bir müdahale gerekmez.

Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Heimlich manevrası, besinlerin soluk borusundan çıkışını kolaylaştırmak için yapılan baskıdır. Bu manevrada asıl olan, midenin alt kısmına, aşağıdan yukarı doğru basmak ve bu yolla, kaçan besinin yeniden ağıza ulaşmasını sağlamaktır. Kişinin yanında başka birisi varsa bunu arkadan sarılarak yapmalı, eğer kimse yoksa sandalyenin arka kısmına mide yaslanıp, ağız aşağı eğilmek suretiyle kişi, kendine de yapabilir.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?