Helicobacter Pylori Nedir? Hangi Hastalığa Yol Açar?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/05 02:48 •

Mide oldukça işlevsel ve hassas bir organdır. Kendi işini çok doğru yapmakla birlikte, eğer özenli davranılmazsa, kolaylıkla bozulabilen ve kronikleşebilen bir organdır.

Helicobacter Pylori Nedir? Hangi Hastalığa Yol Açar?

Helicobacter pylori bir bakteridir. Gram negatif bir basildir. Mide ve ince bağırsakta çeşitli bölgelere yerleşerek iltihabi olaylara yol açar. Çoğu zaman hazımsızlık, mide gazı, bulantı gibi durumlara yol açsa da hiç bir belirti göstermeksizin de bulunabilir.

Oluşturduğu iltihabi durum kronik zeminlidir. İltihabi durum sonrası, duodenal ülser, mide ülseri ve mide kanseri gibi hastalıklar oluşabilir. Ancak bunların olma olasılığı son derece düşüktür. Tespit edildiğinde hızlıca tedavi edilebilir ancak devamında kontrol altında olmalıdır. 

Hemen her iki insandan birinin sindirim sisteminde bu bakteri bulunmaktadır. Ancak bir çok kişide belirti vermeden bulunmaktadır.

Helicobacter Pylori Nasıl Tespit Edliir?

Gastrointestinal sistem kontrollleri görüntüleme sistemleri ile çözülür. Endoskopi denilen işlemle, ağız yoluyla mideye gönderilen endoskop isminde, ucu kameralı sistem görüntülemede ve biyopsi almada ileri derece bir teknolojidir. Mide sıkıntıları olan kişilere yapılan endoskopi işleminde rutin olarak helicobacter pylori incelemesi için biyopsi alınır. Bu aşamada kişi asla ağrı ve sancı hissetmez ve rutin hayatına devam edebilir. Birkaç gün içinde çıkan sonuç, kişide helicobacter pylori olup olmadığını ortaya koyar. Bu sayede eğer böyle bir problem varsa ilaç tedavisi ile giderilir ve ihtiyaç dahilinde, doktorun önerisi ile bu işlem yenilenmek suretiyle kontrolü yapılabilir. 

Mide Sağlığı Nasıl Korunur?

Mide oldukça işlevsel ve hassas bir organdır. Kendi işini çok doğru yapmakla birlikte, eğer özenli davranılmazsa, kolaylıkla bozulabilen ve kronikleşebilen bir organdır.  Mide dokusunu koruyabilmek için aşırı baharatlı, asitli beslenmeden uzak durulmalıdır. Ancak en önemli unsur stresten uzak kalmaktır. Stresten en hızlı etkilenen organ midedir. Bu sebeple eğer uzun süren bir stres durumu varsa, mideye ayrıca hassasiyet gösterilmeli ve bu durumdan rahatsızlığı engellenmelidir. Açık hava sporları yapmak, bir hobi edinmek en iyi tedavi yöntemlerinden biridir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?