Hepatit A Enfeksiyonundan Nasıl Korunmalıyız?

Yayın Tarihi : 2018/03/03 21:51 • Güncelleme Tarihi : 2018/03/03 21:51 •
Hepatit A enfeksiyonu tüm dünyada yaygın olarak görülür
Hepatit A Enfeksiyonundan Nasıl Korunmalıyız?

Hepatit A enfeksiyonu tüm dünyada yaygın olarak görülür. HAVolarak kısaltılan Hepatit A virüsü bu enfeksiyonun sebebidir. En çok okulçağındaki çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülür. Tüm hepatit türleri gibiHepatit A da karaciğerde oluşan bir enfeksiyondur. Kronik bir enfeksiyon türüdeğildir.

Hepatit A virüsü genellikle dışkı ile bulaşmış yiyecek, su,süt ve kabuklu deniz hayvanları tüketimi ile bulaşır. Yemek hazırlayan kişinintaşıyıcı olması veya ellerinin kirli olması, kirli sularla yıkanan meyve, sebzeve çatal kaşıklarla yemek yenmesi yoluyla bulaşabilir. Seyyar satıcılartarafından hazırlanan ve açıkta satılan besinler, lokantada yenilen yiyecekler,bebeklere hazırlanan mamalar, fabrika, okul, hastane gibi büyük yerlerinyemekhanelerindeki yiyecekler yoluyla bulaşabilir. En önemli bulaşma kaynağıise Hepatit A enfeksiyonunu aktif olarak geçiren bireylerdir.

En sık gelişmekte olan ülkelerde, sağlık ve temizlikkoşullarının yeterli olmadığı bölgelerde ve toplu yaşanan yerlerde rastlanır.Çocuk hastalarda genellikle enfeksiyon daha hafif seyreder.

Hepatit A enfeksiyonuna yakalanan kişilerde hangi belirti vebulgular görülür?

-Yüksek ateş

-Halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları

-Bulantı ve kusma

-Koyu (çay rengi) renk idrar

-Açık renk dışkı

-Karın ağrısı

Hepatit A enfeksiyonunun özel bir tedavisi yoktur. Bolistirahat iyileşmede çok önemlidir. Hasta birey hijyen kurallarına dikkatetmeli ve sık sık ellerini yıkamalıdır. Hasta bireyin kullandığı havlu, tabak,kaşık gibi kişisel ürünler ayrılmalıdır. Kullandığı tuvalet sık sık çamaşırsuyu gibi ajanlarla temizlenmelidir. Hasta günlük yaşantısına büyük ölçüdedevam edebilir. Özel bir diyet uygulaması gerekmez.

Hepatit A enfeksiyonunun aşısı vardır. Bu aşı okul çağındakiçocuklara, kreş personellerine, sağlık personellerine, askerlere, homoilişkiüelerkek bireylere, endemik bölgelere seyahat edenlere uygulanır. Aşının koruyuculuksüresi 8-10 yıldır. Özellikle salgınların yayıldığı toplumlarda çocuklarda sıkaşılama önemlidir.

Hepatit A hastalığından korunmak için neler yapılmalıdır?

-Temizliğinden emin olunmayan musluk suyu içilmemelidir, busuyla hazırlanan buz kullanılmamalıdır ve bu suyla diş fırçalanmamalıdır.

-Soyulmamış meyve ve salataların, haşlanmamış sebzelerinyıkanmadan yenmemesi gerekir. İstiridye ve midye gibi çiğ deniz ürünlerinitüketmekten kaçınmak gerekir.

-Yeterli temizlik ve kişisel hijyen sürdürülmelidir.Yemekten önce ve her tuvaletten sonra ellerin sabun ve su ile iyi bir şekildeyıkanması gerekmektedir.

-Sokaklarda açıkta satılan ve temizliğinden şüphe edilenyiyecek ve içeceklerden kaçınılması gerekir.

-Az gelişmiş ülkelere seyahat edilecekse yalnızca şişesuları içilmeli ve orada tüketilen gıdaların temizliğine çok dikkatedilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?