Hepatit B Nedir? Soru ve Cevaplar

Yayın Tarihi : 2018/08/18 10:34 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/02 09:06 •

Hepatit B,halk arasında sarılık olarak bilinen karaciğer hastalığı yapan bir virustur.

Hepatit B Nedir? Soru ve Cevaplar

Hepatit B Nedir?

Hepatit B, halk arasında sarılık olarak bilinen karaciğer hastalığı yapan bir virustur.

Hepatit B virusu nasıl bulaşır?

En sık kan yoluyla bulaşır. Bunun dışında cinsel yolla da bulaşır. Anneden bebeğe bulaşma riski vardır. Dövme yapılırken kullanılan iğneler ve kalabalık ve hijyen kurallarına dikkat edilmeyen ailelerde aile içi geçiş mümkündür.

Yine hepatit B nin en fazla bulaş alanı, diş hekimi kontrolüdür. Hepatit B kan yoluyla bulaştığı için diş tedavisinde kullanılan aletler iyi dezenfekte edilmeli ve her hastada dezenfekte işleminden geçmiş yeni bir paket açılmalıdır.

Hepatit B Hastalığında Belirtiler Nelerdir?

Hepatit B virüsu vücuda girdikten 40-180 gün sonra belirtilerini göstermeye başlar. Hastalığa ait erken belirtiler; baş ağrısı, ateş, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı şeklinde görülür. Virüs başlıca karaciğeri etkiler, iltihaba ve karaciğer kanserine yol açabilir.

Hepatit B infeksiyonunu önlemek için ne yapılmalıdır? Aşı hastalığı önlemede en önemli yöntemdir.

Kimler Aşılanmalıdır?

Hepatit B aşı programı toplumda Hepatit B virüsu taşıyıcılığını önlemeye yöneliktir. Yeni doğan tüm çocukların rutin olarak aşılanmasında büyük yarar vardır. Ülkemizde de tüm yeni doğanların aşılanması uygulamasına geçilmiştir.

Özellikle taşıyıcı annelerin bebeklerinin doğar doğmaz aşılanması zorunluluktur. Yetişkinlerden risk altındaki gruplara (sağlık personeli, askeri personel ve diğer acil hizmetlerde çalışanlar, damar içi ilaç bağımlıları, hemodiyaliz hastaları, bakım evlerinde yaşayanlar, hapishanedeki hükümlüler, Hepatit B taşıyıcıları ile aynı evi paylaşanlar ve cinsel temasta bulunanlar ve çok eşli cinsel yaşam sürenler) aşı önerilmektedir.

Aşı Nedir?

Aşı; zayıflatılmış veya öldürülmüş mikrobun canlıya enjeksiyonudur. Bu enjeksiyonun amacı, hastalığı inaktifken vücuda verip, vücuda tanıtmaktır. İnsan bağışıklığının en önemli materyali akyuvarlardır. Akyuvar, tanıdığı bir enfeksiyona bağışıklık geliştirir ve bunu unutmamak üzere hafıza hücrelerine gönderir. Bu sayede eğer bu enfeksiyon unsuru olan bakteri veya virüsle bir daha karşılaşırsa, hemen hafıza hücrelerindeki savaş moleküllerini ortaya çıkarır ve vücut savunmasını hızlı ve etkin biçimde ortaya koyar. Dolayısıyla hepatit aşısı da, hastanın korunması için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu sebeple de rutin ve zorunlu aşılar içindedir. Ancak hastanın durumuna veya risk haritasına göre bu durum değişebilir, ihtiyaç durumunda ilave aşı yapılabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
b******* :

merhabalar , kardeşim 20 yasında ve yaklasık 3 aydır K.marasta hepatit b tahlili yaptırıyor ve hala sağlıklı bir sonuc alamadık. doktorlar sürekli yeni testler istiyorlar. size degerleri yazıyorum. tektik adı SONUC HBV-DNA 22.686 IU/ML 186.252 KOPYA /ML


Cevap:

HBV DNA pozitif kardeşinizin, hepatit b enfeksiyonu geçirirmekte olabilir veya hepatit b taşıyıcısı olabilir.İlave tahlillere de gerek olacaktır.

?