Hepatit B Testleri: HBS AG :Negatif Anti HBc :Negatif Anti HBs: Negatif olması ne anlama gelir?

Yayın Tarihi : 2015/05/24 20:34 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/10 10:33 •

Hepatit B araştırması yapıldığında; HBS AG :Negatif,  Anti HBc :Negatif,  Anti HBs: Negatif çıktığında tahlil sonuçları nasıl yorumlanmalıdır?

Hepatit B Testleri: HBS AG :Negatif Anti HBc :Negatif Anti HBs: Negatif olması ne anlama gelir?

Hepatit Nedir? Nasıl İsimlendirilir?

Hepatit, aslında bir virüstür ve bu virüs, karaciğerde kendine uygun ortam bularak burada hayatını ve üremesini devam ettirir. Karaciğerde tutunan hepatitin cinsi ise verilen ismi belirler. Buna göre hepatit B veya hepatit C olarak nitelendirilir. Tanısı birbirine yakın olsa da, tedavi şekli hastanın durumuna, hastalığın aşamasına ve ilerlemesine göre değişebilir.

Hepatit Testleri Nasıl Yapılır?

Hepatit virüsünün vücutta bulunup bulunmadığını ortaya koyan, en iyi bilinen yöntem kan kontrolüdür. Kanda bu virüsün durumuna bakılır ve eğer pozitif çıkarsa ultrasonla karaciğer kontrol edilir. Ultrason görüntüsünde karaciğerde bir hasar, olağan dışı bir görünüm var mı diye bakılır. Bu sayede hepatitin vücutta ne kadar etkin olduğu konusunda fikir sahibi olunur ve tedavinin gidişatını belirler. Eğer ultrason tahlilinde hasarlarla karşılaşılırsa bu sefer bir ileri tetkik yöntemi olan karaciğer biyopsiye başvurulur. Bu sayede karaciğer dokusunda nelere sebep olduğu çok daha iyi araştırılabilir. Ayrıca teşhisten sonra devam eden tedavinin de ne kadar etkin olup olmadığını kontrol etmek için yine kan ve ultrason yöntemlerine başvurulur.

Hepatit B Testleri: HBS AG :Negatif Anti HBc :Negatif Anti HBs: Negatif olması ne anlama gelir?

Kanda yapılan Hepatit testlerinde böyle bir tablo çıktığında, bu kişinin Hepatit B virusu ile daha önce karşılaşmamış olduğu düşünülür. Bu sonuçlar normaldir, bir hastalık düşündürmez.

Hepatit Virüsü Nasıl Bulaşır?

Hepatit vücut sıvıları ile kolayca bulaşabilen bir hastalıktır. Özellikle kanama ile bulaşması tehlikelidir. Özellikle diş hekimliği tanı ve tedavi merkezlerinde bu sebeple hijyene dikkat edilmelidir. Çünkü hepatit virüsü kişinin dış görüntüsünde belli olmaz ancak taşıdığı hastalıkla pek çok insanı da kapsayabilir.

Hepatit Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Hepatit belirtilerinden en bariz olanı ciltte ve göz akında, sarı renk ortaya çıkmasıdır. Ayrıcak buna eşlik eden koyu renk ve yoğun kıvamlı idrar, açık renkli idrar da sarılık habercisi olabilir. Bunların dışında; halsizlik, yorgunluk, eklem ve kemik ağrıları, sebepsiz (diyet yapılmaksızın) ve kontrolsüz biçimde hızlıcı kilo vermek de diğer hepatit bulgularıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?