Hepatit B Testleri: HBS AG:Negatif, Anti HBc:Negatif, Anti HBs: Pozitif olması ne anlama gelir?

Yayın Tarihi : 2017/10/11 16:13 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/22 12:23 •

Hepatit B araştırması  yapıldığında;  HBS AG :Negatif, Anti HBc :Negatif,  Anti HBs: Pozitif çıktığında tahlil sonuçları nasıl yorumlanmalıdır?

Hepatit B Testleri: HBS AG:Negatif, Anti HBc:Negatif, Anti HBs: Pozitif olması ne anlama gelir?

Hepatit B Testleri: HBS AG:Pozitif Anti HBc:Pozitif IgM anti-HBc: Negatif Anti HBs: Negatif olması ne anlama gelir?

Kan tahlilinde yapılan Hepatit testlerinde;

HBS AG:Pozitif

Anti HBc:Pozitif

IgM anti-HBc: Negatif Anti HBs: Negatif olması

gibi bir tablo çıktığında, bu kişide kronik Hepatit B enfeksiyonu bulunduğu düşünülür.

Hepatit B Nasıl Bir Hastalıktır?

Hepatit; karaciğerde sentezlenen bir enzimin aktif görev yapamamasını sağlayan viral bir hastalıktır. Karaciğer; sindirim, üriner, dolaşım gibi pek çok sistemin işleyişinde görevli ana organlardan biridir. Bu sebeple karaciğerde meydana gelen bir rahatsızlık; diğer organların hastalığından vücudunuzu daha fazla etkileyebilir ve yorabilir.

Karaciğer; sindirim sisteminde; meydana getirdiği enzimleri ve hormonları koledok kanalıyla ince bağırsağa taşıyarak sindirim sisteminin işlemesini kontrol eder. Ürener yani boşaltım sisteminde; vücuda giren zehirli atıkları zehirsiz hale getirir ve vücuttan atılmasını sağlar. Dolaşım sisteminde, ürettiği sağlıklı kan hücrelerinin vücuda dağılmasını sağlar ve kandaki zehirli atıkları da zehirsiz hale getirir.

Akut Hepatit B ve Kronik Hepatit B Nasıl Ayırt Edilir?

Hepatit B hastalığı; genetik olarak taşınmasına rağmen bazen kronik bazen de akut bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Kronik hepatit B; ilaçla tedavi edilir. Kişi normalde hayatında hiç bir atak geçirmiyor, karaciğeri normal olarak çalışıyordur. Ancak akut döneminde hepatit B değerlerinin yükseldiği görülür ve müdahale edilir. Buradaki müdahale ilaç tedavisidir. Kişi ilaçlarını düzenli ve önerildiği şekilde kullandığı sürece bir sorun yaşamaz ve kolayca iyileşebilir.

Eğer bu hastalık akut dönemindeyse kişide meydana gelen hastalık belirtileri; kusma, cildin sarı renk alması, koyu renkli ve yoğun idrar çıkışı olur.

Kronik hepatit B taşıyan kişiler zaten küçük yaşta bu teşhisi almış olurlar ve daima bu hastalığa dair kontrolde olması gerekir. Kronik hepatit ise kişi; oldukça dikkatli olmalıdır. Öncelikle kendilerini korumak adına düzenli kontrollerini aksatmamalı ve varsa ilaçlarını önerildiği şekilde kullanmalıdır. Ayrıca insanların sağlığı için de dikkat etmeleri gereken hususlar vardır. Hepatit B; kan yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu sebeple bu insanlar kanamalarında dikkatli olmalı, kişisel hijyenlerine dikkat etmelidirler. Ayrıca diş doktoru gibi; metal aletlerle kanama bölgelerine dokunulan alanlarda mutlaka hekimi uyarmalı ve hepatit B hastalığını taşıdığı bildirilmelidir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
b************** :

Merhaba,
Geçtiğimiz günlerde yaptırdığım laboratuar sonuçlarına göre; Anti HBs değerim 836.0 pozitif olarak çıkmıştır. HBsAg değerim 0.17 negatif olarak çıkmıştır. Sarılık aşısıda hiç olmadım.Değerin çok yüksek olmasının nedeni ne olabilir?Endişelenmeli miyim?


Cevap:

Hayır endişelenmenize gerek yoktur, bazı kişilerde hepatit enfeksiyonu herhengi bir bulgu oladan geçirilebilir..

?