Hepatit B Testleri: HBS AG:Pozitif , Anti HBc:Pozitif, IgM anti-HBc: Pozitif, Anti HBs: Negatif olması ne anlama gelir?

Yayın Tarihi : 2017/01/23 15:52 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/13 12:03 •

Hepatit B araştırması yapıldığında; HBS AG:Pozitif , Anti HBc:Pozitif,  IgM anti-HBc: Pozitif,  Anti HBs: Negatif  tahlil sonuçları nasıl yorumlanmalıdır?

Hepatit B Testleri: HBS AG:Pozitif , Anti HBc:Pozitif, IgM anti-HBc: Pozitif, Anti HBs: Negatif olması ne anlama gelir?

Hepatit B yönünden yapılan kan testlerinde HBS AG:Pozitif , Anti HBc:Pozitif,  IgM anti-HBc: Pozitif,  Anti HBs: Negatif  şeklinde bir tablo çıktığında, bu kişinin Akut Hepatit B enfeksiyonu geçiriyor olduğu düşünülür.

Hepatit B Nasıl Bir Hastalıktır?

Hepatit B; halk tarafından bilinen ismiyle sarılıktır. Bu hastaların ten renkleri sarımsı, gözlerinin ak kısmında sarı lekeler ve idrar tahlillerinde yüksek bilirubin görülür. Karaciğer hastalığı olarak tanımlanır. Kan tahlili ve idrar tahlili eşliğinde teşhis konur.

Hepatit B; kronik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak hepatit B taşıyıcıları her zaman akut veya her zaman bulaştırıcı değildir. Akut olduğu dönemlerde bulaş olasılığı yüksektir.

Bazı hastalar hepatit B taşıyıcısıdır. Bu kişilerde hastalık günlük hayatlarını aksatmaz ve vücutlarında sararma veya idrarlarında bilirubin gözlenmez. Ancak yüksek stres, az su tüketimi gibi durumlara maruz kaldıklarında ciltlerinin sarardığını ve halsizleştiklerini hissederler. İşte bu unsurlar bir araya geldiğinde hepatit taşıyıcısı kişinin akut dönemi gelmiş demektir. Bazen ilaç kullanarak bazen buna da gerek kalmayarak sadece beslenme ve stres düzenlemesi ile bu durumu bulaş olmadan geçirebilirler.

Bazı hepatitler hep aktif ve bulaşıcıdır. Zaten bu kişiler kendilerini bilir ve evde, işte, sağlık merkezlerinde buna göre muamele ile bulaşı engellenir. Bu kişilere teşhis konduğunda bu hastalığın kalıcı ve daimi olduğu bilgisi verilir. Bu kişiler karaciğer testlerini sıklıkla yaptırarak gözetimde tutulur ve gerektiğinde müdahale edilir.

Testlerin Normal Değeri Nasıl Değerlendirilir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.

Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?