Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/06/29 11:35 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/24 10:28 •

Dünya genelinde yaygın denilebilecek sıklıkta görülen ve psikolojik bir hastalık olan hastalığı histrionik kişilik bozukluğu, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir.Histrionik kişilik bozukluğu hakkında aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Dünya genelinde yaygın denilebilecek sıklıkta görülen ve psikolojik bir hastalık olan hastalığı histrionik kişilik bozukluğu, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Histrionik kişilik bozukluğu yaşayan kişi olayları abartılı şekilde karşı tarafa aktarır veya olaylar karşısında aşırı tepkilerde bulunur. Toplum içerisinde sürekli ilgi odağı olma eğilimi gösteren bu kişilerin mutlaka bir uzman tarafından takip edilip gerekli tedavi ve terapileri uygulamaları gereklidir. 

Histrionik Kişilik Bozukluğu Artık Daha Sık Görülmektedir

Hastalıklar, toplumsal olaylar, küresel ısınmaya bağlı gelişen doğa felaketleri, hazır gıda tüketiminin artması gibi pek çok olaylar; kişilerin psikolojik gelişimini iyiden iyiye bozmuş, kişileri artık toplumsal değil de bireysel yaşamaya yönlendirmiştir. Bu durumda daha nadir toplum içine karışan insanlar, bu süreyi de en çok dinlenen, en çok ilgi duyulan kişi olarak geçirmek istemektedir. Haliyle hep ben diyen, ortamlarda sivrilmeye çalışan ve bunun için aşırı tavırlar sergileyen yani; histrionik kişiler karşımıza çıkmaktadır. 

Histrionik Kişilik Bozukluğu Neden Kadınlarda Daha Sık Görülür?

Pek çok psikolojik hastalıkta olduğu gibi, histrionik kişilik bozukluğu da daha sık kadınlarda görülmektedir. Aslında bunun sebebi, kadınların daha ince düşünmesi, meselelerde daha hassas olmasından kaynaklanır. Yani kişi, ebeveyninden ihtiyacı olan sevgiyi görmediğinde, bu yöntemlerle ilgi ihtiyacını karşılamaya çalışır. Aynı durum, bu bozukluğun çocuklarda da görülme sıklığını artırır. Özellikle ergenlik döneminde çocuklar, artık görülmek, fark edilmek, daha çok önemsenmek istediklerinde ve bunu sağlayamadıklarında ilgi odağı olmak için bu yöntemlere başvururlar. 

Ayrıca çalışma oranı kadınlara göre, erkeklerde daha yüksektir. Bu durumda erkekler iş ortamında gün içinde zaten insanlarla muhatap halindedirler. Yani anlamak, anlatmak, önemsenmek hislerini tatmin ederler. Ancak çalışmayan kadınlar, bu duyguların tatminini özellikle anlatma, dinlenme ihtiyaçlarını karşılayamadıklarında, bu şeklide kendilerini ifade ederler. Bu sebeple bu tarz psikolojik problemlere kadınlarda daha sık rastlanır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?