HIV Enfeksiyonu Tanısında Kullanılan Tahliller

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 22:48 •
HIV enfeksiyonu  tanısı için yapılan tahliller günümüzde hemen her laboratuvarda yapılmaktadır. HIV tahlilleri damardan alınan kan örneğinin çalışılmasıyla yapılmaktadır.
HIV Enfeksiyonu Tanısında Kullanılan Tahliller

HIV enfeksiyonu  tanısı için yapılan tahliller günümüzde hemen her laboratuvarda yapılmaktadır. HIV tanısında öncelikle  ELİSA yöntemi ile Anti HIV testine bakılır. Bu test hem mikro hem de makro ELİSA yöntemi ile çalışılmaktadır. Makro ELİSA yöntemi ile 1 saat içinde sonuç çıkarken,mikro ELİSA yöntemi ile de çoğunlukla aynı gün sonuç çıkmaktadır. 

ELİSA yöntemiyle  şüpheli veya pozitif çıkan testler,Sağlık Bakanlığı kontrolündeki veya Sağlık Bakanlığına bağlı özel referans laboratuvarlarına doğrulama için gönderilmektedir.

Bu referans laboratuvarlarına örnek olarak Ankara'da bulunan Halk Sağlığı Laboratuvarı verilebilir.Bu merkezlerde western blot yöntemi ile yapılan doğrulama testleri ile kesin HIV(AİDS) tanısı koyulmaktadır. Ayrıca çeşitli laboratuvarlarda kaset test veya hızlı test olarak da isimlendirilen tanı testleri vardır.Ancak bu testlerin güvenilirlikleri sınırlıdır.Tanıda kullanılmazlar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a********* :

6 - 7 yıl önce şüpheli bir ilişikim olmuştu. şimdi yeni test yaptırdım
bende hiv virusu varmııdır. bu sonuctan sonra 3 ay - 6 ay veya 1 yıl sonra yenıden test yaptırmama gerek varmıdır
Anti HIV (ELİSA) sonuç = 0.42 normal değerler 0- 0.90 birim S/CO


Cevap:

Yaşadığınız şüpheli temas sonrası yaptırdığınız ve TAHLİL.COM'a sormış bulunduğunuz HIV testi sonuçlarınız negatif.Negatif olmaları da sonuçların normal olduğunu gösteriyor.
Şüpheli ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanma endişesiyle kendi başına ve  çoğu zaman doktora da danışmadan test yaptıran bir çok ziyaretçimiz bulunuyor.

Hangi HIV testinin,ilişki sonrası  ne zaman yapılacağı ve nasıl yorumlanacağına dair 
Tahlil.com doktorlarının sizler için hazırladığı yazımızı okumanızı öneriyoruz.
Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

m******************* :

Hocam merhabalar ben bundan 30gün önce bir hayat kadınıyla korunmasız ağızdan(verici),korunmalı vajinal ilişkide bulundum.19.günde özel bir lab da p24antijen ve hiv1/2antikor testi yaptırdım sonuç negatif geldi. Birkaç belirti yaşadığımı düşünüyorum sizce test sonuçlarıma güvenmeli miyim?


Cevap:

Şüpheli ilişki sonrası HIV testini  erken yaptırmışsın.
Bazı laboratuvarlar, HIV enfeksiyonu ile ilgili testleri kimi zaman  ilgili bir doktorun talebi olmadan para kazanmak uğruna erkenden yapabiliyor
Tahlil.com doktorları olarak önerimiz ise bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına danışmadan kendi başınıza test yaptırmamanız.
Doktorunuz ilişkinizin durumu, riskiniz  ve ilişki sonrası uygun zamanı analiz ederek testlerinizi isteyecektir.

 Konuya dair aşağıda yer alan yazımızı dikkatle okumanızı öneriyoruz.


c**** :

hocam ben 1.5 yıl önce labaravuara gittim kart test çalışıldı ve sonucun şüpheli olduğu sölendi bana(herhalde çift çizgiymiş).. bunun üzerine hemen bir devlet hastanesine gittim elisa testi yaptirdim sonuç negatif çikti.2 şer aylık araliklarla 4 ayri hastanede tam 6 defa elisa testi yaptirdim sonuçlar hep negatifti.13üncü aydan sonra yaptırmadım.kart test kafamı kurcaliyor bana ne önerirsiniz?


Cevap:

Kart testi güvenilir bir yöntem değildir.ELİSA yöntemi çok daha güvenilirdir.Bu sonuçlarınızda negatif çıkmış.Sorun yok

?