HIV, HIV Testleri ve AİDS ile ilgili soru soran okurlarımıza öneriler:

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/31 22:52 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Şüpheli ve korunmasız bir cinsel ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanma endişesi taşıyanlar pişmanlık duygusu ile birlikte HIV korkusu sebebiyle HIV testi yaptırıp korkususunu gidermek istiyor.AİDS korkusu nedeniyle HIV testleri hakkında soru soran okurlarımızın aşağıdaki yazıyı ve Tahlil.com uzmanlarının önerileri dikkatle incelemesini öneriyoruz.
HIV, HIV Testleri ve AİDS ile ilgili soru soran okurlarımıza öneriler:

Tahlil.com’a en sık sorulan sorulan başında, HIV yani AİDS korkusu nedeniyle HIV testi yaptırmak isteyen veya yaptırdığı HIV testleri hakında bilgi almak isteyen kişilerden gelen sorular bulunuyor.
Bu konuda gelen soruların önemli bölümünü ise HIV ve AİDS hakkında bilgisi olmayan kişilerden gelen sorular oluşturuyor.
Tahlil.com olarak HIV, HIV testleri ve AİDS başka hiçbir sağlık sitesinde konusunda onlarca yazı yazdık, yüzlerce soruya cevap verdik.  

Bazı önemli konuları, 3 başlık altında okuyucularımızla tekrar paylaşmak istiyoruz:

1.HIV ve AİDS konusunda bir korkunuz veya test yapılmasını gerektiren bir durumunuz varsa    tercihen bir doktora başvurmadan test yaptırmayınız. Erkekler için Üroloji, kadınlar için de Kadın Doğum doktorlarına başvurmak ve danışmak aynı zamanda cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların da  tanısı için uygun olacaktır. Enfeksiyon Hastalıkları uzmanları da bu konuda her iki cins için de yol gösterici olabilir.

2.HIV ve AİDS hakkında bilgi sahibi olmadan kulaktan duyma bilgilerle ve gereksiz ayrıntılarla kafanızı meşgul etmeyiniz.
Bu konuda Tahlil.com’da yazılmış yazıları ve sorulmuş sorular ve verilmiş  cevapları okumanızı öneriyoruz.
Aşağıdaki bağlantılardan bu konuda yazılmış yazıları okuyabilir,HIV testlerinin en uygun ne zaman yapılması gerektiği, testlerin nasıl değerlendirildiğini öğrenebilirsiniz.

HIV ve AİDS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
HIV ve AİDS Hakkında Genel Bilgiler
HIV Erken Tanı P24 Testi

3.Ağızda paslanma, ağızda çıkan yaralar, lenf bezlerinde şişlik, boğaz ağrısı, ishal gibi AİDS belirtileri olarak sıkça bilinen rahatsızlıklar hastalığın son aşamasında yani hastalığa yakalanmaya neden olan ilişkiden yıllarca sonra ortaya çıkan belirtilerdir.
Şüpheli ilişkiden birkaç hafta veya birkaç ay sonra bu belirtilerin görülmesi mümkün değildir.
Bu nedenle şüpheli ilişki sonrası bu tür belirtiler görüldüğünde hastalığa yakalandım diye bir korku duyulmasının hiçbir anlamı yoktur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
m************ :

Aids te erken teşhis önemlimidir .yoksa bulaştığı andan itibaren tedavisi yokmudur ?


Cevap:

HIV enfeksiyonu ve buna bağlı gelişen AİDS in henüz bilinen bir tedavisi yoktur.

a********** :

Bir kurumda 2yıldan bu yana yönetici olarak çalışıyorum. Sekreteriimde bir hafta önce yaptırdığı bir ameliyat esnasında HIV tesbit edildi. İki yıldan bu yana çay ve kahvemi yapıyor, bardaklarımı yıkıyor, evrakları yazıp getiriyor. Ben bu teşhisten sonra tedirgin oldum. ben de mi test yaptırmalıyım.


Cevap:

Anlattığınız şekildeki iletişimlerde HIV bulaşmaz..

g************* :

Merhaba hocam 1.5 yıl önce bi ilişkin oldu pişmanım desem neye yarar.. Size yazmak istedim internette araştırdım sizi psikolojim çok bozuldu uykudan uyandığım an acaba HPV bulaşmış mıdır düşüncesi o kadar ürkütücü ki.. an*l ağızdan ilişkim oldu bakireyim de .. Simdi hocam dize sorum İstanbul da oturuyorum. Diyarbakırda babamın yanındayım kastamonu da öğrenciyim. Bir an önce test olup kurtulmak istiyorum su psikolojiden yoksa aklımı kaçıracağım. İdtanbulda burç genetik tanı merkezi varmış şehir dışına numune yolluyorlarmıs. Rahim ağzı, an*l ve ağızdan yoldan suruntu aldırmayı düşünüyorum üçüne birden 300 lira dediler. Malum ogrenciyim borç harç halledeceğim. HPV DNA PCR testi yapıyorlarmış. Sizce bu test yeterli midir? HPV micro array yöntemi çok pahalı uç bölgeden yaptıracağım için. Ve bu labaratuvar güvenli midir sizce doğru sonucu verir mi? Ayrıca hocam burada devlet hastanesinden aldıracağım büyük ihtimalle kadın doğum doktoruna gideceğim ama çok utanıyorum cesaret edemiyorum bakire ve bekar olduğum için doktorlar beni tersleyecek diye çok korkuyorum ve bilirsiniz doktor tek olmuyor içeride bazen birkaç hasta bazende asistanlar.. Napmalıyım doktor bey çok caresizim yardımlarınızı bekliyorum..


Cevap:

HPV korkusu psikolojinizi bozmuş anlaşılan. Günümüzde benzer şekillerde görülen HPV korkusu   psikiatrik bir  sağğlık problemi  olarak kabul ediliyor.

Öncelikle bir kadın doğum uzmanı sonra da psikiatri uzmanına başvurunuz muayene amaçlı

o******* :

Hocam hayirli gunler supheli iliskiden 27 gunsonra doktara gittim enfeksiyon hastaliklari uzamnina anti hiv testi isdedi ben p24 istedim fakat sen karisma sonucun negatifse kinuyu kapa dedi sonuc anti hiv negatif yaziyordu sinra egitim arastirmada 68 gun yaptirdim yine negatif sizce konuyu kapmalyim


Cevap:

Tahlil.com'da tahlil yorumluyoruz.Test sonuçlarınız normal, sorun olmadığını söyleyebiliriz.Konuyu kapatıp kapatmayacağınız sizin bileceğiniz bir durum.Ancak eğer bir HIV korkunuz var ise, bu konuyu kafanızdan hiç atamıyorsanız aşağıdaki HIV korkusuna dair yazımızı okumanızı öneriyoruz.Bu yazımızı dikkatle okuyup bu konudaki uyarılarımızı dikkate almanız faydanıza olacaktır.





?