HIV (insan bağışıklık yetmezliği virüsü) AIDS Belirtileri Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/07/20 20:47 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/29 12:12 •

HIV enfeksiyonu sonrası, AIDS tanısı konan hastalar virüs, bakteri veya mantar gibi mikroorganizmaların yol açtığı fırsatçı enfeksiyonlara yakalanmaktadır.

HIV (insan bağışıklık yetmezliği virüsü) AIDS Belirtileri Nedir?

HIV (insan bağışıklık yetmezliği virüsü) , AIDS'e (edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromu) neden olmaktadır. HIV, enfeksiyon nedeniyle vücuda girdiğinde bağışıklık sisteminde tahribat yaparak, vücudun direncini kırmakta ve insan vücudunun enfeksiyonlara ve çeşitli kanserlere karşı mücadele etme yeteneğini bozmaktadır.

HIV enfeksiyonu sonrası, AIDS tanısı konan hastalar virüs, bakteri veya mantar gibi mikroorganizmaların yol açtığı fırsatçı enfeksiyonlara yakalanmaktadır. Bu da çoğu zaman bu hastaların ölüm nedeni olmaktadır. HIV en çok, farklı partnerlerle yaşanan cinselliklerde görülür. Bu zaten insan fizyolojisi için de doğru bir yaklaşım değildir. Dolayısıyla evlilik olmadan cinsel ilişkinin yaşanmaması, cinsellikte düzenli ve tek partner ile devam edilmesi gerekmektedir. Toplumun ahlak anlayışı, toplumun sağlığını da korumaya yöneliktir.

HIV Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle şunu belirtelim HIV enfeksiyonu belirtileri enfeksiyona yol açan ilişkinin hemen ardından, bir kaç hafta veya bir kaç ay sonra görülmez. Belirtilerin görülmesi uzun bir süreç alır. Bu nedenle şüpheli ilişkinin hemen sonrası bu tür belirtilerin görülmesi asla bu hastalığın belirtisi olarak yorumlanmamalıdır. Yada kişi nasıl olsa belirti yok diye sağlıklı olduğunu düşünmemeli ve gerekli zaman geçtiğinde yeniden tahlil yaptırmalıdır.

Zaten bu belirtiler görüldüğünde kanda da HIV virüsü bulunmaktadır. HIV enfeksiyonu belirtileri: HIV enfeksiyonuna yakalanıldığında başlangıçta yorgunluk, baş ağrısı, ateş ve lenf düğümlerinde büyüme gibi başka bir çok hastalıkta da görülebilen belirtiler görülebilir.

Bu belirtiler her zaman görülecek diye bir kural da yoktur bazı durumlarda bunlarda sadece biri veya birkaçı görülebilir bazen hiçbir belirti vermeyebilir de. Tanı ancak kanda virüs tespit edildiğinde konur. Hastalığa yakalanan kişi yıllarca sağlıklı iken yıllar sonra da belirtiler görülebilir. Hastalığın ileri devrelerinde ise, bağışıklık sistemi alt üst olur, terleme, kilo kaybı gibi belirtiler çoğu zaman kronikleşmiş mantar enfeksiyonları ve fırsatçı enfeksiyonlarla birliktedir. Bu evrede ciltte döküntüler de gözlenebilir.

Hastalığın en son evresinde belirtiler çok daha ağır şekilde seyretmektedir. Solunum zorluğu ve öksürük atakları, Kaslarda kasılma atakları, dikkat ve koordinasyon bozukluğu, Yutma zorluğu ve ağızdan beslenememe, Ağır seyreden ve kronikleşen ishaller, Bulantı, karın ağrısı, kusma, Görmede bulanıklık, Yüksek ateş, baş ağrısı Aşırı kilo kaybı ve kaşektik görünüm.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
s********** :

ben 2 gün önce genel evine giddim bir kadınla korunmasız ilişkiye girdim ertesi günü boğazım acıyodu arada midem bulunuyodu aıds olmuş ola bilirmiyim


Cevap:

Cinsel yolla sadece AİDS değil başka hastalıklar da geçebilir, enfeksiyon uzmanına başvurmanızda fayda var..

B********* :

merhaba hocam . bundan 7 ay 20 gun once korunmasız bır bırlıktelıgım oldu . 3 uncu ayda , 6 ıncı ayda ve bugun antı hıv testlerı yaptım . hepsınde negatıf cıktı ama bır turlu bunu aklımdan çıkartıp bıtıremıyorum . acaba başka test yapmalıyım bu surelerdekı testlerım yeterlımı . sımdıden teşekkür ed


Cevap:

HIV testiniz normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,

HIV testi ile ilgili  Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru, verilmiş cevap ve yayınlanmış yazıları okumak için tıklayınız..
http://tahlil.com/tag/hiv


K*********** :

Hocam merhaba: Medicalpark hastenesinde HIV 1&2 + p24 antijeni denen testi oldum. Bir hata yapıp testi doktor kontrolünde olmadım. Dolayısı ile test ile gerekli bilgileri soranlarım. Bugün hastaneyi aradım ve lab. Teknikeri ile görüştüm. Testin abbott test oldugunu söyledi ben suana kadar böyle bir testi kimseden duymadım. Biliyorum yanlış yapıyorum ama merak ettim. Bu abbott nedir? Ayrıca sadece 1 tane test oldum ve uzun süre sonra. Başka bir yerde test olmama gerek var mı? Test sonucum 0.47 negatif. Referans Aralık degeri 1

negatif Teşekkürler.



Cevap:

HIV testiniz normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok, gerekli gereksiz ayrıntılarla da kafanı karıştırma

HIV testi ile ilgili  Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru, verilmiş cevap ve yayınlanmış yazıları okumak için tıklayınız..
http://tahlil.com/tag/hiv


c*************** :

Hocam kolay gelsin oncelikle ben 2 yil once korumasiz bir ikiskide bulundum ve sonra 2 gun once baska biriyle bi korumasiz iliskide bulundum gecelerib 2 gundur ates geliyor hafiften terliyorum ve yutkunamiyorum ve ara ara karnim acikir gibi olup icim bulaniyor bir hastalik varmidir ?


Cevap:

HIV ve AİDS konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığınız anlaşılıyor. AİDS belirtileri, testin ne zaman yapılacağı gibi konular hakkında deatylı bilgi almak ve benzer sorulmuş yüzlerce soru ve cevabı okumak için tıklayınız....



http://tahlil.com/tag/hiv


k******** :

Doktor bey iyi günler.

Şüpheli bir ilişkiden sonra yapılan testler.

40.gün Vidas HIV DUO ULTRA Özel lab.
HIV 1/2 Ag / Ab 0.01-0.07 neg. <0.25

84.gün EIA
HIV 1/2 0.05 neg. <0.90
HPT C 0.20 neg. <0.90
HPT B 0.10 neg. <0.90
Anti hbs 49.37 poz.
VDRL neg.

Hocam ileride başka test yaptırmam gerekiyor mu?


Cevap:

Hayır

?