HIV Tanısında En Erken Kullanılan HIV Testi nedir? Hangi HIV Testi Yapılmalıdır?

Yayın Tarihi : 2018/06/27 01:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/27 01:00 •
Şüpheli ve/veya korunmasız cinsel ilişki sonrası pişmanlık duyup HIV enfeksiyonuna yakalanıp yakalanmadığını merak edenler biran önce HIV testi yaptırmak isterler
HIV Tanısında En Erken Kullanılan HIV Testi nedir? Hangi HIV Testi Yapılmalıdır?

Şüpheli ve/veya korunmasız cinsel ilişki sonrası pişmanlık duyup HIV enfeksiyonuna yakalanıp yakalanmadığını merak edenler biran önce HIV testi yaptırmak isterler.
Tahlil.com olarak bu konuda okurlarımızı defalarca uyardık.HIV testlerini kendi başlarına özel laboratuvarlarda yaptıran okurlarımız çoğu zaman gereksiz yere testler yaptırabiliyor ve masrafa girebiliyor.Bu tür bir HIV enfeksiyonu şüphesinde yapılacak en doğru yaklaşım tercihen bir devlet hastanesi veya üniversite hastanesine başvurup enfeksiyon hastalıkları polikliniğe başvurmaktır.
Bu konuda uzman olan doktorunuz size en doğru zamanda hangi testlerin yapılması konusunda ilişkinizin durumunu da sorgulayarak gereken bilgiyi verecektir.Aşağıda HIV testlerinin şüpheli ilişkiden sonra ne zaman yapılması ve hangi HIV testinin en hızlı sürede HIV virüsünü saptayabildiğine dair detaylı bilgi bulunmaktadır.  

Hangi HIV Testi En Erken HIV Tanısını Koymaktadır?

Antikor ölçentestlerin  HIV antikoru bulması farklızamanlarda olabilir.Bu durum kişiden kişiye de değişebilir. Bu döneme penceredönemi de denir.Bir çok kişi de antikor 2 ile 8 hafta arasında ortaya çıkar. ( ortalama 25 gün) 

Bazı kişilerde daha uzunsürede antikor oluşabileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle şüpheli temastan sonra   ilk 3ay içinde yapılan testlerde negatif sonuç çıktığında  3 aydan sonra da bu testin tekrar edilmesindeyarar vardır.
Buradan da anlaşıldığı üzere antikor araştıran Anti HIV tetslerini 3 aydan önce yapmak doğru değildir.Bunda temel amaç ise olası bir yanlış negatif sonucu ekarteetmek ve varsa HIV antikorunu yakalamaktır.
Şüpheli temas sonrasıHIV enfeksiyonuna yakalanan insanların % 90 ında ilk 3 ay içinde antikoroluşmaktadır.Bazı nadir vakalarda ise HIV antikoru oluşumu 6 aya kadaruzamaktadır.

P24 antijenini araştıran HIV testleri antijen araştırdığından antikor araştıran testlere göre nispeten daha erken sürede sonuç vermektedir.Bu testler de enfeksiyon sonrası  oluşan antijenleriı en erken 4. hafta ve sonrası dönemde yakalayabilmektedir.
HIV P24 testleri ilişki sonrası 4 ile 12 hafta arasında yapılmaktadırlar.Uzmanlar bu testlerin de olası bir yanlış negatifliğin önüne geçmek için en erken ikinci ay sonrası dönemde yapılmasını önermektedir.

Peki en erken HIV tanısını koyan test nedir?               

HIV RNA testi ise HIV virüsünü en erken ortaya çıkaran ve son derece güvenilir bir testtir. Bu çok duyarlı test, diğertestlerden farklı olarak HIV virusunu direkt olarak araştırmaktadır. Antikorveya antijen araştırmamaktadır.
HIV  enfeksiyonunun bulaşmasından sonra  ortalama 9 ile 11 gün arasında  virusun RNA ları kandasaptanabilmektedir.
Ancak bu test  diğer testlere göre çok daha pahalı veuygulanması zahmetlidir.Şüpheli cinsel ilişki sonrası eğer enfeksiyona yakalanılmış ise, 30 gün içinde % 98 ile % 100 oranlarında HIV virısünün RNA larını ortaya çıkararak güvenilir tanı koymaktadır.
Bu test sadece bu konuda uzmanlaşmış büyüklaboratuarlarda uygulanmaktadır.

HIV PCR testi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız...

  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
m********* :

ameliyat öncesi hastaneden alınan kanımda hıv pozitif çıktı. kan alınmadan tam olarak 75 gün önce şüpheli ilişkim olmuştu. doğrulama testi western blot sonucu ise negatif çıktı. içim rahat etsin mi. çok endişeliyim


Cevap:

Western Blot negatifliği gayet olumlu.

Bu durumda hastalık yok diyebiliriz.

m******* :

Merhaba, ben şüpheli ilişkiden 100 gün sonra test yaptırdım Anti hcv: 0.080 negatif. Anti hıv(kemiluminesans ve benzeri): 0.398 negatif. Hbs Ag (kemoluminesans vb.) 0.457 negatif. Bunlar sonuçlar bir sıkıntı varmı. Teşekkür ederim


Cevap:

HIV tahlil sonuçlarınız normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,

HIV testi ile ilgili  Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru, verilmiş cevap ve yayınlanmış yazıları okumak için tıklayınız..

?