HIV Testi Nedir? HIV Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Yayın Tarihi : 2019/05/11 12:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/08 19:53 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
HIV testi, bir kişinin HIV kapıp kapmadığını gösterir. HIV insan immün yetmezlik virüsü anlamına gelir. HIV, AIDS'e (edinilmiş immün yetmezlik sendromu) neden olan virüstür. AIDS HIV enfeksiyonunun en ileri aşamasıdır. Pozitif ve negatif HIV testi sonucunun ne anlama geldiğini öğrenmek için yazımızın devamını okuyun.
HIV Testi Nedir? HIV Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

HIV Testi Nedir?

HIV testi halk arasında AİDS olarak da bilinen HIV enfeksiyonu tanısı v etaramasında kullanılan bir kan testidir. HIV testi mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılmaktadır.HIV testi laboratuvarlarda yaygın olarak mikro veya makro ELISA testi yöntemleri uygulanarak yapılır.Test için damardan alınan kan numunesi analiz edilmelidir. HIV testi sonuçları kan örneği laboratuvara ulaştıktan sonra bir kaç saat içinde çıkmaktadır.

Negatif HIV Testi Sonucu Ne Anlama Geliyor?

Olumsuz bir sonuç mutlaka HIV'iniz olmadığı anlamına gelmez. Bunun nedeni, uygun dönem — bir insanın HIV aldığı zaman ve bir testin onu doğru şekilde tespit edebileceği zamandır. Uygun dönem kişiden kişiye değişir ve HIV testinin türüne bağlı olarak da farklıdır.

Aldığınız test türü için uygun dönem hakkında doktorunuza danışın. Bir ev testi kullanıyorsanız, bu bilgileri testin prospektüsünden öğrenebilirsiniz. Potansiyel bir HIV maruziyetinden sonra HIV testi yaptırıyorsanız ve sonuç negatifse, emin olmak için kullandığınız testin uygun dönemden sonra tekrar test edin. . Potansiyel bir HIV maruziyetinden sonra 3 ay içinde bir HIV testi alırsanız ve sonuç negatif ise, emin olmak için 3 ay içinde tekrar test edin.

Son testinizde HIV negatif çıktıysa, yalnızca son testinizden bu yana potansiyel bir HIV riskiniz olmadığından hala negatif olduğundan emin olabilirsiniz. Cinsel olarak aktifseniz, HIV'i önlemek için harekete geçin, örneğin her cinsel ilişkide kondomları doğru kullanmak ve yüksek risk altındaysanız HIV'i önlemek için ilaç kullanmak gibi.

Negatif Bir Test Sonucunuz Varsa, Bu Eşinizin HIV Negatif Olduğu Anlamına mı Geliyor?

Hayır. HIV testi sonucunuz sadece HIV durumunuzu ortaya koymaktadır.

HIV her zaman ilişki yoluyla bulaşmaz. Bu nedenle, bir HIV testi almak, eşinizin enfekte olup olmadığını öğrenmenin bir yolu değildir.

Eş(ler)iniz ile açık olmak ve size HIV durumunu anlatmak için onlara sormanız önemlidir. Ancak eş(ler)inizin durumlarını bilmeyebileceğini veya yanlış olabileceğini ve bazılarının enfekte olduklarını bilse bile HIV olup olmadığını söyleyemeyebileceğini unutmayın. Birlikte test edilmeyi düşünün, böylece hem HIV durumunuzu bilebilir hem de sağlıklı kalmak için adımlar atabilirsiniz.

Pozitif HIV Testi Sonucu Ne Anlama Geliyor?

Pozitif bir HIV testi sonucunuz varsa, bir takip testi yapılacaktır. Takip testi de pozitif ise, HIV pozitif olduğunuz anlamına gelir.

Hızlı bir tarama testi yaptırdıysanız, test alanı tarama testi sonucunun doğru olduğundan emin olmak için bir izleme testi düzenleyecektir. Evde kendi kendine test kiti kullandıysanız, pozitif bir HIV testi sonucu her zaman sağlıklı bir ortamda yapılan ek HIV testi ile teyit edilmelidir. Kanınız bir laboratuvarda test edildiyse, laboratuvar aynı örnek üzerinde bir takip testi yapacaktır.

Takip testi sonucunuz HIV ile enfekte olduğunuzu doğrularsa, bir sonraki şey sağlığınızı korumak ve başkalarına bulaşmasını önlemek için adımlar atmaktır. Antiretroviral terapi (ART) hakkında hastane ile konuşarak başlayın. ART, HIV enfeksiyonunu tedavi etmek için HIV ilaçlarının kullanılmasıdır. ART'taki insanlar her gün HIV ilaçlarının bir karışımını alırlar. ART yıllardır sağlıklı tutmak ve büyük ölçüde her gün, doğru şekilde alındığı takdirde ilişki partner(ler)ine HIV bulaştırma şansınızı azaltmaktadır. Doktorunuz, HIV ilaçlarının hangileri olacağına karar vermenize yardımcı olacaktır.

HIV Enfeksiyonundan Korunmak İçin Öneriler

HIV bulaşma riskini azaltmak için,

  • HIV (antiretroviral terapi veya ART) tedavi etmek için ilaçları her gün doğru şekilde alın, böylece saptanamayan bir virüs yükü elde edin ve koruyun.
  • Her zaman ilişki yaparken kondom kullanın. Erkek prezervatifi ve kadın prezervatifi kullanmanın doğru yollarını öğrenin.
  • Eşiniz HIV negatifse, HIV'in (maruz kalma öncesi profilaksi veya PrEP olarak adlandırılan) önlenmesi için günlük ilaç aldıklarını görmek için sağlık uzmanlarıyla görüşmelerini isteyin.
  • Eşinizin yakın zamanda HIV'e maruz kaldığını düşünüyorsanız - örneğin, prezervatif ilişki sırasında yırtılırsa ve viral olarak baskılanmıyorsanız - hemen bir sağlık uzmanı ile HIV kapmayı önlemek için ilaç (maruz kalma sonrası profilaksi veya PEP olarak adlandırılır)almak konusunda konuşmalılar (en geç 3 gün).
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test ve tedavi alın ve eşinizi aynı şeyi yapmaya teşvik edin.

HIV tanısı almak hayat değiştiren bir olay olabilir. İnsanlar birçok duygu hissedebilir—üzüntü, umutsuzluk ve hatta öfke. Genelde doktorunuzun ofisinde bulunan sağlık ve sosyal hizmet personeli , tanınızın ilk aşamalarını detaylı bir şekilde ele almaya ve HIV'nizi yönetmeye başlamanıza yardımcı olacak araçlara sahip olacaktır.

HIV olan başkaları ile konuşmak da yararlı olabilir. Yerel bir HIV destek grubu bulun. HIV ile yaşayan diğer insanların tanılarını nasıl ele aldıklarını öğrenin.

HIV  Test Sonucu Pozitif Çıkarsa, AIDS mi Var Demektir?

Hayır. HIV pozitif test sonucu AIDS var anlamına gelmez. AIDS, HIV hastalığının en ileri aşamasıdır. HIV, tedavi edilmezse AIDS'e yol açabilir.

Diğer İnsanlar HIV Test Sonucunuzu Biliyor Mu?

Anonim bir test yaptırırsanız, sadece sonucu siz bileceksiniz. Gizli bir test yaparsanız, test sonucunuz tıbbi kayıtlarınızın bir parçası olacaktır, ancak yine de eyalet ve federal gizlilik yasaları tarafından korunmaktadır. Çoğu test gizli olarak yapılır.

  • Anonim test, hiçbir sonuç sizinle bağdaştırılamaz demektir. Anonim bir HIV testi aldığınızda, test sonuçlarınızı almanızı sağlayan size özel bir tanımlayıcı alırsınız. Bu testler HIV testi yapan her yerde mevcut değildir.
  • Gizli test, adınızın ve diğer tanımlayıcı bilgilerinizin test sonuçlarınıza ekleneceği anlamına gelir. Sonuçlar tıbbi kayıtlara gider ve doktorunuzla ve sağlık sigortası şirketi ile paylaşılabilir. Aksi takdirde, sonuçlar eyalet ve federal gizlilik yasaları tarafından korunur ve bunlar yalnızca sizin izninizle açığa çıkarılır.

Gizli testlerle, HIV için pozitif test sonucu alırsanız, test sonucu ve adınız, halk sağlığı görevlilerinin devletteki HIV oranlarının daha iyi tahminlerini elde etmelerine yardımcı olmak için devlet veya yerel sağlık departmanına bildirilecektir. Devlet sağlık departmanı daha sonra sizinle ilgili tüm kişisel bilgileri (isim, adres, vb.) kaldıracaktır.) ve kalan tanımlayıcı olmayan bilgileri CDC ile paylaşacaktır. CDC, bu bilgileri sigorta şirketleri de dahil olmak üzere başkasıyla paylaşmaz.

Olumlu bir HIV testi sonucunu takip etmek için, yerel sağlık departmanı, test sonuçlarını aldığınızdan ve bunları anladığınızdan emin olmak için, ve HIV tıbbi bakım ve sosyal hizmetlere sevk edip etmediğinizi ve HIV tıbbi bakım ve tedaviyi alıp almadığınızı öğrenmek için sizinle irtibata geçebilir. Sağlık departmanı temsilcisi sizinle cinsel ilişkiye girme veya iğne paylaşım partnerinize HIV'ye maruz kalma ihtimallerini anlatma gerekliliği hakkında konuşabilir. Ayrıca bu konuşmalarla size yardımcı olmak için partner hizmeti sunabilirler. Eğer isterseniz, sağlık departmanı onları HIV'e maruz kalmış olabileceğini bildirmek için partnerlerinin herhangi birini veya tümünü bulmak için girişimde bulunabilirsiniz. Muayene olabilecekleri bir yer bulmalarına ve PrEP, PEP ve kendilerini koruyabilecekleri ve diğer önleme ve bakım hizmetlerine erişebilecekleri diğer yollar hakkında bilgi almalarına yardımcı olacaklar.

HIV pozitif iseniz, HIV durumunuzu sağlık personeline (doktorlar, diş hekimleri vb.) söylemek önemlidir, böylece size mümkün olan en iyi bakımı verebilirler. Ayrıca durumunuzdan başkalarına da bahsedebilirsiniz.

Kaynak: https://www.hiv.gov/hiv-basics/hiv-testing/learn-about-hiv-testing/understanding-hiv-test-results

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?