HIV Testleri:HIV Testi Ne Zaman Yapılmalı? Erken HIV Tanısı İçin Hangi Testler Kullanılır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/24 12:40 •

HIV virusunun yol açtığı AIDS tanısında kullanılan ve sitemize de sıkça sorulan HIV testleri hakkında genel bilgi ve bu testlerin ne zaman yapılmasına dair bilgileri paylaşıyoruz.

HIV Testleri:HIV Testi Ne Zaman Yapılmalı? Erken HIV Tanısı İçin Hangi Testler Kullanılır?

HIV virusunun yol açtığı AIDS tanısında kullanılan ve sitemize de sıkça sorulan HIV testleri hakkında genel bilgi ve bu testlerin ne zaman yapılmasına dair yazımzı,Tahlil.com olarak okuyucularımızla paylaşıyoruz.
Şüpheli ve korunmasız bir cinsel ilişkiden sonra HIV virusu kaptığını düşünenler bir an önce HIV testleri yaptırmak ister.
HIV testleri  hakkında genel bilgiler ve bu testlerin ne zaman yapılması gerektiğini birlikte inceleyelim.

AİDS (HIV) Testleri Nedir?

Şüpheli bir cinsel ilişki sonrası,HIV enfeksiyonuna yakalandım şüphesi ve korkusu ile laboratuvar testi yaptırmak ve sonuçlar hakkında bilgi sahibi olmak sıkça başvurulan bir yoldur.Bunun için “serolojik yöntemler” olarak tanımlanan laboratuvar tekniklerine başvurulur.  
AİDS yani HIV enfeksiyonu yönünden tarama ve tanı amacıyla başvurulan ilk test ELISA testidir. HIV bulaşmış kişilerde ortaya çıkan ve  virusa karşı oluşan spesifik ANTİ-HIV antikorlarının ELISA tekniği ile araştırılmaktadır.
Hastalığa yakalanılmış yani bulaş olmuşsa Anti-HIV antikorlarını sentezlemesi için belirli bir süre gereklidir.Bu nedenle  şüpheli bir cinsel ilişkiden  hemen sonra, ELİSA testi yaptırmanın anlamı yoktur.
HIV P 24 Antijeni içeren ELİSA testleri şüpheli cinsel ilişkiden sonra en erken sonuç almak için kullanılmaktadır.

Hıv Testi Zaman Yapılmalı Ve Nasıl Sonuç Vermektedir?    

Cinsel ilişki sonrası eğer HIV virusu bulaşmış ise hastanın kanında HIV p24 antijeni 3 ile 6 hafta içinde saptanabilmektedir.Bu süre zarfında henüz vücutta HIV virusuna karşı antikor oluşmadığından erken tanıda P 24 antijeni saptanması tanıda önemlidir.
Cinsel ilişki sonrası bulaşma durumlarında HIV virüsu önce vücutta bir çoğalma dönemi geçirmekte ve bulaşmadan 2 hafta kadar sonra kanda HIV p24 antijeni saptanabilmektedir.
Bu dönemde HIV antikorları henüz ölçülebilir düzeye ulaşmadığı için, HIV p24 antijeni bakılması, erken tanı olanağı sağlamaktadır.
HIV antikorları 3. haftadan sonra ortaya çıkmakla birlikte, kullanılan ELISA testleriyle ölçülebilir sonuç vermeleri ancak 1.5-3 ay sonra olabilmektedir.   Anti HIV ELİSA testinin pozitif çıkması da tek başına HIV enfeksiyonı  tanısı için yeterli bir bulgu değildir.Pozitif çıkan ELİSA testleri de  western blot adı verilen bir yöntemle doğrulanmalıdır.  
Başka bir tanı yöntemi olan  HIV PCR testi ile  daha kısa bir zamanda HIV tanısı koyulabilmektedir..HIV  PCR Testi ile,virüsün genetik materyalinin çoğaltılarak ölçülecek ve tanımlanabilecek duruma gelmesi sağlanır.
Bu özelliği ve avantajı nedeniyle  HIV PCR testi erken evrede HIV virüsünün saptanmasında  kullanılmaktadır.Bu testin prensibi kanda  henüz antikor oluşmadan HIV virusunu kanda yakalayabilmektedir.
Hastalığa yakalanan bir kişinin kanında virüs bulunmasına rağmen erken dönemde virüse karşı antikor oluşmamaktadır.
Şüpheli temastan ortalama 10 gün sonra HIV PCR testi ile kanda virüs varlığı saptanabilmektedir. 28. günden itibaren ise  PCR testinin virüsü saptama duyarlılığı %98-100 gibi yüksek oranlardadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
e**************** :

Büyük bilinçsizlikle ve tamamen merakla yakın arkadaşımla korunmasız eşcinsel ilişkide bulunduk.Hiçbir hastalık belirtisi olmadı ve onun da benim de hayatımızda ilk korunmasız ilişkimizmiş. O çok rahat, ben kafayı yiycem.Teste gerek var mı?


Cevap:

Sonuç olarak bu tür korunmasız ilişkilerde risk daima vardır.
Arkadaşınızda bir hastalık olup olmadığını buradan bilemeyiz.Arkadaşınız rahat olduğuna göre önceden bir çok deneyimi olabilir.

En doğrusu korunmasız ilişkilerden kaçınmanız.Bir doktora test için başvurabilirsiniz.


m*************** :

Yaklaşık 8 9 ay önce bir hayat kadını ile korunmasız cinsel ilişkiye girdim.Kendisinin temiz olduğunu söyledi. Şu ana kadar hiçbir hastalık belirtisi olmadı. HIV testi yaptirmama gerek var mıdır ?


Cevap:

Şüpheli bir  cinsel ilişki sonrası cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyona yakalanma korkusu ile test yaptırmak isteyen bir çok  Tahlil.com okurundan benzer sonular geliyor.

Özellikle vurgulamak istediğimiz bir konu var.
Şüpheli  cinsel ilişki sonrası sadece HIV testi yapılması tek başına yeterli değildir.Başta Hepatit enfeksiyonu olmak üzere çeşitli üretrit etkenleri, HPV, Frengi ve bel soğukluğu gibi bir çok hastalık da bulaşabilmektedir.
Size önerimiz tercihen bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurup muayene sonrası onun da gerek duyduğu ilave testlerin yapılması için çaba göstermeniz.
Aşağıdaki yazımızda konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

r********** :

Merhaba bundan 2 2 buçuk yıl önce şüpheli bi ilişkim oldu yeni bilinçlenmeye başladım hangi testi yaptırmalıyım hiv virüsü varmı yok mu Öğrenmek için cevaplarsanız sevinirim iyi günler


Cevap:

Şüpheli ve korunmasız cinsel ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanacağı şüphesi ve endişesiyle HIV testi yaptıran veya yaptırmak isteyen bir çok Tahlil.com okurundan benzer sorular geliyor.

Tahlil yorumlayan sitemizde sürekli yaptığımız bir uyarıyı tektar hatırlatmakta fayda görüyoruz .
HIV şüphesi nedeniyle asla  kendi başınıza test yaptırmayın.Gereksiz yere özel laboratuvarlara para harcayarak masrafa girmeyin ve vakit kaybına uğramayın.

Şüpheli bir durumunuz varsa bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun  ve muayene sonrası gereken tahlilleri onun kontrolünde yaptırın.
Aşağıdaki yazımızda şüpheli ilişki sonrası hangi HIV testinin ne zaman yapılacağına dair gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

n************ :

Dertbabasi 6 yil once hiv pozitiften negatif olmasi ve halen tedaviye devam edilmesi ne anlama geliyor bir aciga cikarin beni kurtus yolu yokmu bu hastalik bitmedimi evlemek istiyorum nasil olacak

p********** :

Hocam saygilar,supheli iliskiden 183 gun ve 207 gun sonra hiv 1/2(ag/ab) testi oldum,calisma yontemi Kemilüminesans, sonuclar negatif lakin testlerden yaklasik 1 ay once mide ilaci ve antibuyotik tedavisi gordum bunlar sonuca etki edermi?yoksa 207 gun sonra yapilan test yeterlimidir?


Cevap:

Sonuçlarınız negatif yani normal ancak şüpheli ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanma endişesiyle çoğu zaman doktora da danışmadan test yaptıran okurlarımız için, hangi HIV testinin ne zaman yapılacağı ve nasıl yorumlanacağına dair bir yazı hazırladık.
 Tahlil.com doktorlarının hazırladığı yazıımızı okumanızı öneriyoruz.

Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.


c********** :

3 sene önce yaşadığım şüpheli ilişkiden 5 buçuk 6 ay sonra antihiv ag+ab combo 0.24 negaitf s/co. bu testten 5 ay sonra yani yaklaşık 1 sene sonra eliza hıv-1 p24 antijeni+antikorları (1&2) testini olup 0.543 negatif sonucunu aldım.hala belirti arıyorum,testler yanlış olabilir mi konuyu kapatmalı mı


Cevap:

Tahlil.com'da tahlil yorumluyoruz.Test sonuçlarınız normal, sorun olmadığını söyleyebiliriz.Burada sürekli yaptığımız uyarımızı da tekrarlayalım.HIV korkusu veya endişesi yaşayanlar mutlak suretle bir enfeksiyon hasyalıkları uzmanına başvurmalı ve onun tavsiyesi ile testlerini yaptırmalıdır.

  Konuyu kapatıp kapatmayacağınız sizin bileceğiniz bir durum.Ancak eğer bir HIV korkunuz var ise, bu konuyu kafanızdan hiç atamıyorsanız aşağıdaki HIV korkusuna dair yazımızı okumanızı öneriyoruz.Bu yazımızı dikkatle okuyup bu konudaki uyarılarımızı dikkate almanız faydanıza olacaktır.





k*********** :

Merhaba hocam HIV ag/ ab testi ne oluyor. Korunmasız bi ilişki yaşadım 40 gün sonra yukarıda belirttigim testleri yaptırdım ve sonuç 0.094 çıktı vede hiv anti testi yaptirdim 0.480 gibi sonuc cikti negatif konuyu kapatabilirmiyim sizin yorumunuz nedir Saygılarla.


Cevap:

Sonucunuz negatif çıkmıştır..

HIV erken tanısı için şüpheli
temastan en erken 10 gün sonra p24 testi(HIV combo içinde var, sadece p24)
yaptırılması, negatif ise sorun yoktur, HIV RNA testi de 10. günde pozitifleşebilir
ama 1. ayda bakıldığında %100'e yakın doğru sonuç verir. 3. aydan önce Anti-HIV
baktırıldığında yalancı negatiflik olabilir, tavsiye edilmez, Dünya Sağlık
Örgütü şüpheli ilişki varsa ve testler negatif olsa dahi 6. ayd test tekrarı
önermektedir, bu nedenle p24 veya HIV RNA testiniz negatif olsa dahi 6. ayda
tekrar Anti-HIV çalışılmasını öneririz..



g********* :

merhabalar. ben 4-5 sene kadar önce şüpheli bir ilişki yaşadım. bu hafta ise tahlil yaptırdım. sonuçlar şöyle:

anti-hcv:0,04(non reactive)

anti hiv 1+2: 0,18(non reactive)

vdrl-rpr: negatif.

sizce artık konuyu kapatabilir miyim? yoksa başka tahlil yaptırmam gerekir mi?


Cevap:

Tahlil.com'da tahlil yorumluyoruz.Test sonuçlarınız normal, sorun olmadığını söyleyebiliriz.Burada sürekli yaptığımız uyarımızı da tekrarlayalım.HIV korkusu veya endişesi yaşayanlar mutlak suretle bir enfeksiyon hasyalıkları uzmanına başvurmalı ve onun tavsiyesi ile testlerini yaptırmalıdır.

  Konuyu kapatıp kapatmayacağınız sizin bileceğiniz bir durum.Ancak eğer bir HIV korkunuz var ise, bu konuyu kafanızdan hiç atamıyorsanız aşağıdaki HIV korkusuna dair yazımızı okumanızı öneriyoruz.Bu yazımızı dikkatle okuyup bu konudaki uyarılarımızı dikkate almanız faydanıza olacaktır.





a********* :

Hocam supheli iliskiden yaklasik 3-4 hafta sonra HIV testi yaptirdim ve sonuclarda HIV AG / AB 0.15 Negatif diyordu. Sizce konuyu kapatabilirmiyim? yoksa testi tekrar yaptrmam gerekir mi?


Cevap:

Biraz erken yaptırmışsın testi, sitemizde bu konuda yazdığımız yazıları dikkatle okumanı öneririz.


r********* :

hocam 50 gun antı hıv testı yaptırdım negatıf cıktı doktorum %95 korkacak bırsey yok dedı dılımın ortasında beyaz leke gıbı bırsey var bıde 2 gunlukgune ıshal oldum belırtısımı acaba sızın yorumunuzz ney


Cevap:

HIV testi sonuçların normal ancak HIV ve AİDS konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığınız anlaşılıyor. AİDS belirtileri, testin ne zaman yapılacağı gibi konular hakkında detaylı bilgi almak ve benzer sorulmuş yüzlerce soru ve cevabı okumak için tıklayınız....





y***** :

Korunmalı ilişki oldu ve öpüşme ve ağızdan temasda korunma yoktu 17. gunde bu testi oldum sonuc negatif (Anti-HIV1+2 ve p24 Antijeni) Tekrar yaptırmama gerek olmadıgı söylendi. Bu testin güvenilirliği ne kadardır? sonradan pozitife dönermi ağızdande bulaş cok dusuk ıhtımal denıyor ama korku bıtırdı beni


Cevap:

HIV testi sonuçların normal ancak HIV ve AİDS konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığınız anlaşılıyor. AİDS belirtileri, testin ne zaman yapılacağı gibi konular hakkında deatylı bilgi almak ve benzer sorulmuş yüzlerce soru ve cevabı okumak için tıklayınız....













a********** :

Iyi gunler Hocam;41.gun yaptirdigim anti hiv testi negatif.Sizce testleri tekrarlamama gerek var mi? Tesekkurler..


Cevap:

Doktorun gerek görmedikçe tekrarlamana gerek yok

c********* :

merhaba hocam ben bundan 6 7 sene kadarıyla şüpeli bir ilişkiye girdim ilişkiden sonra bel soğukluğu denilen bir rahatsızlığa kapıldm ve bundan 1 2 hafta sonra bir çok test yaptırdım ve testler nelerdı bılmıyorum ve aradan 7 yıl sonra aklımdaki kuşkular gitmesi için HIV 1/2 ( Ag/Ab) testi yaptım bu yaptırdıgım test Elisa mı Combo mu bilemedim ve sonucumda 0,38 Negatif çıktı sizce bundan başka bir test yaptırmalımıyım yoksa rahat bir uyku uyumalımıyım ?


Cevap:

Muhtemelen psikolojiniz bozulmuş.Şüpheli ilişki sonrası HIV korkusu, kimi zaman psikolojik destek gerektiriyor.İlişki zaten çok önce olmuş, ve test de negatif çıkmış.Hala neden aklınıza takıyorsunuz.

b**** :

özel bir hastanede hiv testi yaptırmıştım. Sonuç olarak negatif yazıyordu. Test sonucunu bir hemşireye gösterdim, hasta değilsiniz dedi ama taşıyıcı olmaktan bahsedip beni korkuttu. daha sonra bunu bir doktora gösterdim, hiç birşey yok boşuna endişelenmeyin dedi ama ben korkuyu atamadım üzerimden. Sadece negatif yazan bir kağıtta neye dayanarak öyle birşey dedi bilmiyorum. Daha sonra testi başka bir hastanede tekrarladım ve yine negatif çıktı. Hasta olmayıp taşıyıcı olmak gibi bir durum var mı?


Cevap:

Sanırım yanlış bilgilendirilmişsiniz.HIV negatif bir sonuçta, taşıyıcılıktan söz edemeyiz.

c******** :

Yaşadığım şüpheli bir ilişkiden 10 ay sonra özel bir hastanede ağaıdaki tetkikleri yaptırdım. Sonuçları yorumlamanızı ve yaptırmamı tavsiye edeceğiniz başka tetkikler varsa bildirmenizi rica ederim.

ANTİ HBs 485,8 IU/L (Referans: 10 - 2000)
ANTİ HIV 0,405 S/CO (Referans: 0 - 1)
HBsAg (Kemoluminesans veya benzeri) 0,285 (Referans: 0 - 1)


Cevap:

Sonuçlarınız normal

s********* :

ayrıca testi yaptırabileceğim ve sonuçlarına gönül rahatlığıyla inanabilirsiniz diye bileceğiniz bir laboratuar da tavsiye ederseniz sevinirim..

s********* :

yaklaşık 6 ay önce bir cinsel birliktelik yaşadım korunuyor olmama rağmen kesin bir sonuç edinmek istiyorum. bahsettiğim süre zarfını göz önünde bulundurarak bana kesin sonuç verecek bir tanı yöntemi önerebilir misiniz? Teşekkür ederim


Cevap:

HIV ELİSA testi yardımcı olacaktır.Bir devlet hastanesine başvurabilirsiniz

?