HIV ve AIDS Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/05/03 05:53 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/11 12:01 •

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda tabii ki cinsel hayatın düzeni unsuru en önemli husustur. Kişiler özellikle evlilik sonrası cinsellik yaşamalı, çok partnerli ilişkilerden kaçınmalıdır.

HIV ve AIDS Nedir?

HIV, cinsel yolla bulaşan ve bağışıklık sistemini baskılamasıyla karakterize olmuş bir virüstür. Virüsün etkinleşmesi halinde AIDS adı verilen ve bağışıklığın neredeyse son seviyelere ulaştığı hastalığın yaşanmasına neden olur. HIV ve AIDS bir dünya gerçeğidir. Bu durumla mücadele eden bireylere destek verilmesi, yaşam alanlarına katılımlarının sağlanması ve tedavi için destek verilmesi gerekir. 

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Neden Olur?

Cinsel hastalıklar çok az sayıda kişide kalıtsal olarak vardır. Yani bu kişilerin yaşam şartlarında bu hastalığa sebep olabilecek bir durum olmadığı halde; genetik etkenler sebebiyle bu hastalığı yaşıyor olabilirler. Ancak bu kişilerin sayısı oldukça azken; hastalık nasıl bu kadar yaygın olabiliyor. HIV ve AIDS cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Ve bu hastalıkların yayılmasında en büyük etken; çoklu partnerle yaşanan cinsel ilişkilerdir. Yani bir partner; çok kişi ile farklı zaman dilimlerinde dahi birliktelik yaşarsa, kişiler arasında bu virüsün dağılmasına ve yayılmasına sebep olur.

Bu hastalıklarda özellikle vajina, dış ortama açık bir organ olduğu için, daha fazla hastalığı alma ve yayma olasılığı vardır.

HIV ve AIDS den Korunma Yolları Nedir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda tabii ki cinsel hayatın düzeni unsuru en önemli husustur. Kişiler özellikle evlilik sonrası cinsellik yaşamalı, çok partnerli ilişkilerden kaçınmalıdır.

Eğer hayatın farklı dönemlerinde farklı partnerler ile birliktelik yaşanıyorsa mutlaka önceden cinsel hastalık testleri yapılmalıdır. Özellikle erkeklerde bu hastalıklar daha ağır seyrettiğinden belirti vermeyebilir. Bu yüzden şüpheli ilişkilerden sonra test yaptırılmalıdır.

Ayrıca çok eşlilikte tek problem HIV ve AIDS değildir. Bunun yanında ağız içi yara olan aft, dudak kenarı uçukları, cinsel organ mantarları gibi hastalıkların pek çoğunun da sebebi çok eşlilikten kaynaklanır. Bu sebeple cinsellikte tek eş esas ve sağlıklıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?