Hızlı Beta Mikrobu Testi (Hızlı Strep Testi) Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/09/21 14:23 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/10 13:01 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Mikrobiyolojik bir inceleme testi olup halk arasında Beta mikrobu olarak bilinen ve boğazda enfeksiyona yol açıp antibiyotik tedavisi gerektiren A grubu Beta Hemolitik Streptokok bakterisinin hızlı tanısında kullanılmaktadır.
Hızlı Beta Mikrobu Testi (Hızlı Strep Testi) Nedir?

Mikrobiyolojik bir inceleme testi olup halk arasında Beta mikrobu olarak bilinen ve boğazda enfeksiyona yol açıp antibiyotik tedavisi gerektiren A grubu Beta Hemolitik Streptokok bakterisinin hızlı tanısında kullanılmaktadır.
Hastanın boğazından swab (eküvyon çubuğu) ile örnek alınmasını takiben testin laboratuvara ulaşması sonrası 5 ile 10 dakika içinde test sonuçlandırılmaktadır.

Beta Hastalığı Nedir?

Beta mikrobunun yol açtığı boğaz enfeksiyonu; boğazı ve  bademcikleri etkileyerek tahriş eden, bu bölgelerde şişlik, boğaz ağrısı ve yutkunma ile ağrı ve ateş gibi şikayetlere yol açan bir enfeksiyon hastalığıdır.
Genel vücut ağrısı, baş ağrısı,bulantı, kusma da diğer sık görülen belirtilerdir.
Enfeksiyon genellikle diğer soğuk algınlığı belirtilerini  (hapşırma, öksürme, nezle ve burun tıkanıklığı gibi) içermez.
Kimi zaman bademciklerin üstünü de kaplayacak şekilde beyaz lekelere yol açar.

Beta Hastalığının Tanısını Koymak Neden Önemlidir?

Bilim adamları her 10 boğaz enfeksiyonunun en az 8'inin virüsler tarafından kaynaklandığını belirtiyorlar.
Virüs kaynaklı boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde ise antibiyotiklerin kullanılması doğru değil. Faydası olmadığı gibi, antibiyotik direnci, istenmeyen yan etkiler ve fuzuli tedavi maliyetlerine yol açıyor.
Hızlı Beta testi ile antibiyotik tedavisi gerektiren A grubu Beta Hemolitik Streptokok tanısı hızlı bir şekilde koyuluyor.

Hızlı Beta Mikrobu Testi (Hızlı Strep Testi) Nasıl Uygulanıyor?

Hastalık şüphesi olan kişinin boğazın arka duvarı ve bademciklerinden deneyimli bir sağlık çalışanı tarafından sürüntü örneği alınıyor.
Alınan örnek laboratuvara gönderiliyor.
Laboratuvarda ise 5 ile 10 dakika içinde test sonuçlandırılır.
İdeal olarak ise çift örnek ile çalışılmasıdır.Aynı şekilde alınan ilk örnek hızlı test ile çalışılırken diğer örnek ise sonucun teyit edilmesi yönünden boğaz kültürü yöntemiyle test edilmelidir.
Test sonucu pozitif olan hastalarda A grubu Beta Hemolitik Streptokok bakterisinin varlığı tespit edildiğinden antibiyotik tedavisi başlanmaktadır.

Hızlı Beta Mikrobu Testinin (Hızlı Strep Testi) Avantajları Nedir?

Hızlı test ile A grubu Beta Hemolitik Streptokok tanısı koyulan hastalara kısa sürede antibiyotik tedavisi başlanmaktadır.Gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmektedir.Normal şartlarda 1 ile 2 gün arasında sonuçlanan boğaz kültürü tahlili sonucunu beklemeye gerek kalmamaktadır.

Hızlı Beta Mikrobu Testinin Dezavantajları Nedir?

Hızlı testin en büyük dezavantajı yanlış negatif sonuçlar verebilmesidir.Negatif olarak değerlendirilen her 3 hızlı test sonucunun birinde A Grubu Beta Hemolitik Streptokok bakterisine saptanabildiği belirtilmiştir.Bu nedenle hızlı testin beraberinde boğaz kültürü ile yapılıp her 2 sonucunda değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Hızlı Beta Mikrobu Testi İçin Tahlil.com Ne Diyor?

Öncelikle bu testi son derece faydalı bulduğumuzu belirtmeliyiz.Deneyimli sağlık çalışanlarınca alınan örneklerin laboratuvar koşullarında çalışılarak değerlendirilmesi ve tanının erken koyulması son derece önemlidir.
Bu şekilde gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmekte ve gereken hastalara antibiyotik tedavisi planlanmaktadır.
Testin yalancı negatif sonuçlar da verebildiği göz önüne alınarak beraberinde boğaz kültürü tahlili de istenerek her iki tahlil sonucunun birlikte değerlendirilmesi önerilmektedir.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?