Hızlı Corona (COVID 19) Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2020/03/20 20:04 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 15:44 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Corona (COVID 19) pandemisi başta Çin, Güney Kore, İran, İtalya,İspanya, Almanya ve Fransa olmak üzere bir çok ülkeyi etkisi altına aldı.Binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Ülkemizde de Corona (COVID 19) vakalarının görülmesiyle birlikte geniş çaplı önlemlere başvuruldu.
Güney Kore ve Almanya hızlı Corona (COVID 19)  tarama ve tanı testlerini başarılı bir şekilde uygulayarak hastalığın ülke çapında yayılması ve enfeksiyona bağlı ölümlerin önlenmesinde büyük başarı sağladı.
Hızlı Corona (COVID 19)  testlerinin en önemli faydası Corona (COVID 19) enfeksiyonunun tarama ve tanısında hızlı sonuçların alınarak pozitif çıkan hastaların erken izolasyonunun sağlanmasıdır. Hastaların doğru zamanda ve ivedilikle izolasyonu hastalığın yayılması ve şiddetinin azalması konusunda büyük fayda sağlamaktadır.Bu yazımızda HIV Corona (COVID 19) testinin ne olduğu, nasıl yapıldığı, ne kadar zamanda sonuçlandığı ve nerelerde yapıldığı konularında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Hızlı Corona (COVID 19) Testi Nedir?
Corona (COVID 19) Pandemisi sonrası enfeksiyonun erken tanısının önemi ve tanıda kullanılacak hızlı testlerin önemi arttı.Hızlı Corona (COVID 19) testlerinin en önemli faydası ise enfekte olmuş bireylerin tanısı en kısa sürede koymak, gerek görülen durumlarda taramalar yaparak pozitif bireylerin izolasyonunun sağlanmasıdır. Özellikle hızlı testleri aktif olarak kullanarak erken tanı ve izolasyon sağlanır.Bu durum da söz konusu enfeksiyonun yayılmasının önlenmesi ve kontrolünün sağlanması için büyük avantaj sağlar.
Ülkemizde de Corona (COVID 19) enfeksiyonıunun tanısında hızlı testlerin kullanımı başlamıştır.Sağlık Bakanlığı Hızlı Corona (COVID 19) testlerini ülkemize getirip ilgili hastaneler ve laboratuvarlara dağıtmaktadır. 

Hızlı Corona (COVID 19) Testi Nedir?

Hızlı Corona (COVID 19) testleri, COVID-19 IgG/IgM antikorlarının saptanmasına yönelik testlerdir.Bu testleri antikor testleri olarak da tanımlayabiliriz.Hızlı Corona testleri yaygın ve geniş kitlelere uygulama, tarama ve tanı için idealdir.Ancak bu testler, Corona (COVID 19) PCR  (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) testleri kadar duyarlı ve güvenilir değildir.Tarama testi olarak kullanılıp pozitif çıkan vakaların, Corona (COVID 19) PCR testi ile doğrulanması gerekmektedir. Bu testin bir dezavantajı ise sayı olarak düşük de olsa bazı Corona (COVID 19) pozitif vakaları ortaya çıkaramamasıdır. Örneğin 249 pozitif hastanın 4'ü  bu testte negatif olarak sonuçlanmıştır.Ancak özellikle salgın ortamında testin hızlı sonuçlanması ve kolay uygulanabilirliği ile bu düşük orandaki yanılma önemsenmeyebilir.

Hızlı Corona(COVID 19)Testi Nasıl Yapılır?

Testin uygulanması ve yapılması çok kolay ve pratiktir.Aynen diyabet hastalarından hızlı kan testi ile kan şekerinin ölçülmesinde olduğu gibi parmak ucundan alınan kan örneği testin yapılması için yeterlidir.

Hızlı Corona(COVID 19)Testi Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?

Test numune (parmak ucundan kan örneği) alındıktan 2 ile 5 dakika sonra sonuçlanmaktadır.

Hızlı Corona(COVID 19)Testi IgM Antikorunu Nasıl Saptar?


Testin Corona (COVID 19) IG M antikorunu algılama süresi ise semptomatik hastalarda (belirti veren) 3 ile 5 gün, asemptomatik ( belirti vermeyen) hastalarda ise 7 gündür.

Hızlı Corona(COVID 19)Testi Nerelerde Yapılmaktadır?

Sağlık Bakanlığ,ı söz konusu testi Türkiye'de ilgili laboratuvar ve hastanelere gönderimini sağlama çalışmalarına başlamıştır.Hedef Türkiye'de bütün illerde testin yapımasıdır.

Hızlı Corona (COVID 19) Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanmalıdır?

Pozitif çıkan test sonuçları Corona (COVID 19) enfeksiyonunun tarama ve hızlı tanısında büyük önem taşımaktadır.Pozitif çıkan hastalar izolasyon ve gerekirse tedaviye alınacak ve hastalığın yayılması önlenecektir. Güney Kore ve Almanya bu konuda hastalığın kontrol altına alınmasında önemli hızlı tarama yoluyla büyük başarı elde etmiştir.Pozitif çıkan test sonuçları yetkili laboratuvarlara Corona ( COVID 19) PCR testi ile konfirme edilmelidir.

Hızlı Corona (COVID 19) Testi'nin Corona (COVID 19) PCR Testine Göre Avantajı Nedir?


Sonuçlanması en az 2-3 saat alan ve deneyimli uzman ve teknisyen gerektiren PCR testine göre Hızlı Corona (COVID 19) Testi  çok daha pratiktir.Deneyimli uzman veya teknisyen gerektirmez.Hızlı sonuç verdiğinde tanı ve taramalarda çok avantajlıdır. Hastaların izolasyonu konusunda yol gösterici olup enfeksiyonun yayılımının sağlanmasında önemli rol oynar.

Hızlı Corona (COVID 19) Testi'nin Corona (COVID 19) PCR Testine Göre Dezavantajı Nedir?


Hızlı Corona (COVID 19) testinin duyarlılığı ve güvenilirliği Corona (COVID 19) PCR testine göre daha düşüktür. Düşük oranda da olsa bazı pozitif vakaların gözden kaçmasına sebep olabilir.







Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?