Holter Testi Nedir? Holter Neden Yapılır?

Yayın Tarihi : 2015/07/25 09:26 • Güncelleme Tarihi : 2018/11/28 11:44 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Holter testi, tansiyon sorunu,nabız veya kalp ritm bozukluğu gibi kalp hastalıkları düşünülen kişilere tanı amaçlı uygulanan bir tahlil yöntemidir.
Holter Testi Nedir? Holter Neden Yapılır?

Holter Testi (Cihazı) Nedir? 

Holter testi, tansiyon sorunu,nabız veya kalp ritm bozukluğu gibi kalp hastalıkları düşünülen kişilere tanı amaçlı uygulanan bir tahlil yöntemidir.
Holter cihazı, kan basıncının 24 saat boyunca belli aralıklarla ölçülüp kaydedilmesini sağlamaktadır. Cihaz kola takılan manşet ve kaydedici bölümlerden oluşur. Holter cihazından alınan veriler bilgisayara yüklenerek analiz edilir ve kan basıncının günlük takibi yapılır. Tansiyon holteri incelemesi kan basıncının günlük değişkenliğinin incelenmesi, ilaca dirençli hipertansiyon, ilaç tedavisinin etkinliğinin incelenmesi amacı ve benzeri durumlarda yapılır.

Holter nedir

Ritim Holter Nedir?


Portatif bir EKG kayıt cihazı kullanılarak yapılan uzun süreli EKG kaydına RİTM HOLTER-EKG adı verilmektedir. Hastanın beline takılan bir kemerle taşıdığı hafif bir cihaz, genellikle 24 saat süreyle EKG kaydı yapar. Kalbin elektriksel aktivitesinin üç kanaldan en az 24 saat süreyle kaydedilmesi işlemidir.

Alınan kayıtlar bir bilgisayara yüklenerek analiz edilir ve kalp ritmi ile birçok parametrenin değerlendirilmesi mümkün olur.

Holter kayıtlarının dökümü incelenerek elektrokardiyografide bir anormalliğin gelişip gelişmediği araştırılır Ritm Holter incelemesi en çok kalbin elektriksel aktivitesindeki sorunların eğerlendirilmesi amacıyla yapılır.

Holter EGK ile Anlaşılan Hastalıklar Nelerdir?

  1. Bayılma
  2. Ritim Bozuklukları
  3. Aniden oluşan halsizlik
  4. Çarpıntı

Holter Testi Nasıl Yapılır ?

Holter testi bir kaç kablodan ve bir kayıt cihazından oluşur. Kablolar elektrotlarla hastanın vücuduna bağlanır. Bu elektrotlar göğüs üzürerine yapıştırılır. Kablolardan gelen sinyaller kayıt cihazına kaydedilir. Daha sonra uzman doktorlar tarafından incelenir.

Holter Testi Sırasında Kablolar Çıkarsa Ne Yapmalısınız?

Eğer hastanın vucüduna bağlı kablolar yerinden çıkarsa, kabloları çıktığı yere tekrar takılmalıdır. Eğer yerleri belli değil ise holter sistemini bağlayan kişi veya kurum aranmalı ve hangi kablonun hangi eltrota (pullara) takılması gerektiği öğrenilmelidir. Eğer hangi kablonun hangi puldan çıktığı belli değilse kablolar genede takılmalı fakat cihazı teslim ederken muhakkak belirtilmelidir. 

Holter Test Cihazı Takılı İken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Holter cihazı vucüdunuza takılı iken günlük yaşamınıza olduğu gibi devam etmelsiniz. Holter takılı kişinin araç kullanmasında, elektronik cihaz veya cep telefonun kullanmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Hastanın tek dikkat etmesi gereken şey banyo yapmaması ve cihazı kayıt cihazsını olabildiğince korumaya almassıdır. Holter cihazı sadece ritm ölçmeye yarar vucüda herhangi bir zararı yoktur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
M************** :

Günümüz dünyasının hızlı yaşamında, hasta konforu ve donanımsal ritim artefaktların/ekg parazitlerinin azaltılması adına: Göğüs kemeri şeklinde ekg elektrod bantları veya kısa ve az sayıda elektrod kullanılan hasta boynuna asılabilen cihazlar kullanılıyor ve daha uzun süre hasta üzerinde kalabiliyor 2-3 gün hatta event kaydedici şeklinde 30 gün vb. Medica 2018 de applikasyon şeklinde yine göğüs kemerli GSM uyumlu uygulamalarda görmüştüm.

?