Horlama, Apne, Apne İndeksi Ne Anlama Gelmektedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/11 10:38 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Apne: Burun ve ağız solunumunun 10 saniye ve üstü sürede geçici olarak durmasıdır. Türkiye’de görülme sıklığı yüzde 4 tür.

Horlama, Apne, Apne İndeksi Ne Anlama Gelmektedir?

Horlama, apne ve apne indeksi son zamanlarda sıkça merak edilen tıbbi terimlerdir.
Tahlil.com olarak merak edilen bu terimlerin kısaca açıklamalarını ve aralarındaki farkı yayınlıyoruz:

Horlama

Horlama: Üst solunum yolunun kısmi tıkanıklıklarına bağlı olarak gelişen sesli uyku haline verilen durumdur. Sadece kişinin uyku kalitesini bozmakla kalmaz, diğer bireyler için de bir sorun haline gelir.

Horlama daha sık görülen ve pek çok sebebi olan bir durumdur. Bu sebeple öncelikle horlamanın neden olduğu tespit edilmelidir.

Yanlış pozisyonda uyumak horlama sebebidir. Kişi doğru bir şekilde nefes alamıyor ve akciğerlere yeteri kadar hava çekemiyorsa, bu durumda daha yoğun nefes alabilmek için vücut uğraşır ve horlama meydana gelir. Bu durumda kişi uyku pozisyonunu değiştirince horlama kesilir. Sırt üstü yatma durumunda horlama en sık görülür.

Kilo problemi uykuda horlamaya yol açar. Fazla kilolu kişiler yine nefes almakta zorluk çeker. Nefesi aktif kullanan organ akciğerdir. Kilo sebebiyle akciğere yapılan baskılar da nefes almayı engeller. Bu sebeple horlamalar meydana gelir. Kişi zayıfladıkça horlamasının da azaldığını hissedecektir.

Sigara kullanımı horlama sebebidir. Sigara, sadece akciğerlere zarar verdiği için değil, ayrıca solunum yollarını da tıkadığı için horlamaya yol açar. Sigara dumanı, tüm solunum yolarını kaplar ve bu duman, gaz geçişini engeller. Bu da uzun sürede kronik horlamalara sebep olur. Bu sebeple sigara kullanımının bırakılması, horlamayı da ortadan kaldırabilir.

Apne

Apne: Burun ve ağız solunumunun 10 saniye ve üstü sürede geçici olarak durmasıdır. Türkiye’de görülme sıklığı yüzde 4 tür.

Uyku apnesi uyku kalitesini bozduğundan; beraberinde gün içinde yorgunluk halsizlik, verimsizlik, ağız kuruluğu, baş ağrısı gibi problemlerini getirir.

Uyku testi ve uyku endoskopisi yapılarak hastanın durumu değerlendirilir. Uyku endoskopisinde, kişi anestezi ile tam uyku haline getirilir ve bu durumda solunumu kontrol edilir. Uyku apnesinde problem solunum yolunda bir sıkıntı ise, ameliyat tedavisi önerilebilir.

Apne İndeksi

Apne indeksi: Uyku esnasında bir saat boyunca gözlenen apne sayısına verilen addır. Bu apnelerin sıklığı ve sayısı kişinin uyku kalitesini ortaya koyar ve kişinin duruma göre tedavi almasında yardımcı olur. Kişinin solunum yoluna uyarlanan cihaz sayesinde bu sayım teknik olarak yapılabilir.



 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?