H.Pylori nefes testi (Urea breath test )

Yayın Tarihi : 2016/04/23 17:30 • Güncelleme Tarihi : 2018/12/24 12:14 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
H. pylori nefes testi İngilizce'de urea breath test olarak adlandırılmaktadır. Helicobacter pylori bakterisi mide ve duodenumda yerleşip enfeksiyon yapan Gram Negatif bir bakteridir. H. pylori nefes testi ise bu bakterinin varlığı tahlil edilmektedir.Bu nedenle gastrointestinal sistemi ilgilendiren gastrit ve duodenal ülser gibi hastalıkların tanı ve takibibde özellikle gastroenteroloji, dahiliye ve genel cerrahi doktorlarınca sıklıkla istenen bir testtir.
H.Pylori nefes testi (Urea breath test )

H.pylori Bakterisi Nedir?

Helicobacter pylori (H.pylori) bakterisi, gastrit, duedonal ülser, mide ülseri, mide kanseri ve mukoza ilişkili lenfoid doku (MALT) lenfoması oluşumunda patojen etken olarak değerlendirilen bir bakteri olup enfeksiyon etkenidir.

H.pylori Gram negatif özellikte bir bakteridir.Helicobacter pylori bakterisi üreaz denilen bir enzim salgılar.Bakterinin bu özelliği de tanısının koyulmasında kullanılan önemli bir ayıraçtır.

H.pylori Nefes Testi Nedir?

H.pylori testi bakterinin tanısının koyulmasında pratik olarak kullanılan bir testtir.Herhangi bir tıbbi girişime gerek kalmadan kolaylıkla uygulanabilir.
Testin yapılacağı kişye üre solüsyonu içirilir.Solüsyon içirildikten sonra kişinin nefes verirken çıkardığı hava bir torbada toplanır.Eğer gastrointestinal sistemde H. pylori bakterisi var ise, bakterinin salgıladığı üreaz enzimi üreyi parçalar. Bu reaksiyon saptandığında ise h.pylori tanısı koyulur.

H.Pylori Üre Nefes Testi

Duyarlılık ve özgüllük oranı son derece yüksek ve güvenilir bir testtir.Ancak maaliyeti yüksek bir test olduğundan pahalı bir tahlil yöntemidir.
H.pylori nefes testi; h.pylori tedavisinin takibinde de tercih edilmektedir.Yalancı pozitif çıktığı durumlar da olabilir.
Ancak yalancı pozitif sonuçları elemek için H.pylori Nefes Testi  eradikasyon tedavisinin bitiminden en erken 1 ay sonra uygulanmalıdır.

Doktorlar H.pylori Nefes Testini Ne Zaman İster?

H. pylori nefes testi hastanın midesinde ani ve keskin ağrı, kanlı veya siyah dışkılama, kanlı veya koyu kahverengi kusma gibi belirtiler görüldüğünde doktorlarca istenen  bir tahlil yöntemidir. Gastrit etkeni araştırmasında kullanılır.

Söz konusu test sonucu pozitifse sindirim sistemindeki mide ağrısı H. Pylori tarafından oluşan enfeksiyon nedenidir. H. Pylori  enfeksiyonun tedavisi antibiyotiklerle yapılır. 

Helicobacter'in kandaki antikoruna da bakılmaktadır.Ancak bu test çok tavsiye edilmez. çünkü vücudun H. Pylori’ye karşı ürettiği antikorlar tedaviden bir kaç hafta sonraya kadar kanda bulunabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?