Huzur evi ve Kreş Birleşirse...

Yayın Tarihi : 2016/12/06 17:04 • Güncelleme Tarihi : 2022/03/18 07:23 •

Yaşlılık döneminde huzur ve bakım ihtiyacını karşılayan bakım evleri ile bebeklik ve çocukluk döneminde aynı ihtiyaçların karşılandığı kreşlerin birleştiği bir proje yakın zamanda uygulamaya girdi

Huzur evi ve Kreş Birleşirse...

Yaşlılık döneminde huzur ve bakım ihtiyacını karşılayan bakım evleri ile bebeklik ve çocukluk döneminde aynı ihtiyaçların karşılandığı kreşlerin birleştiği bir proje yakın zamanda uygulamaya girdi. Yapılan gözlemler ve çalışmalar her iki yaş grubu bireylerinde bu birleşmeden oldukça memnun kaldığını gösteriyor. Çocuklar yaşlıların sonsuz sevgisiyle sağlıkla gelişirken yaşlılar çocukların samimi sevgisiyle sağlıklı bir yaşam sürmektedir.

Kreş Dönemi ve Toplum Algısı

Kreş dönemi her ebeveynin ve çocuğun şahsi dönemine göre şekillense de; ortalama 3 - 4 yaş, çocukların eğitim ve öğretime başladığı yaş olarak kabul edilmektedir. Bu dönemlerde çocuklar ilk defa düzenli olarak topluma dahil olmuş olurlar ve birlikte bir şeyler öğrenirken, hayata da hazırlık yapmaya, alışkanlıklar kazanmaya başlar.

Eğitim hayatı için en önemli kazanımlar; belli bir düzende oturmak, herkesle aynı anda aynı işi yapmak, ders süresi boyunca tek bir işle meşgul olabilmek gibi durumlar, grupla birlikte hareket etmek ve sıra beklemek gibi unsurlardır. Bu becerilerin neredeyse tamamı kreş döneminde oturur. 

Öğretim için ise, daha çok toplumsal kazanımlar edinilir. Bu kazanımlar; öğretmene saygı, büyükleri sevme ve sayma, yaşıtlarına anlayışlı ve güzel davranma, hayvanları sevme, toplum kurallarını bilme ve uygulama gibi beceriler kazanır. Bu durumda çocuk, başarının yanında iyi bir insan, faydalı bir vatandaş olmayı da öğrenir. 

İşte bu sebeplere dayanarak yapılacak çok güzel etkinliklerden bir tanesi de, anaokulu öğrencilerini, huzur evi yaşayanlarıyla bir araya getirmektir. Tabii ki olaylar dramatize edilmeden, çocuklara anlaşılır bir dille ve net olarak huzur evi ortamı anlatılmalıdır. Yaşlı insanların bizim büyüklerimiz gibi olduğu, onların sevgi dolu kalplerinin olduğu, sevinmeyi çok sevdikleri bu sebeple onların ziyaret edilmesi gerekliliği ortaya konmalı ve bu bağlamda çocuklar teşvik edilmelidir. 

Giderken küçük hediyeler götürerek ’verme’ algısı da çocuklarda oturtulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?