İdrar Hamilelik Testi Nedir? Güvenilir midir?

Yayın Tarihi : 2019/01/19 16:16 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/29 03:53 • Yazar: Ahmet Umut Kurnaz
İdrarda yapılan hamilelik testlerinin nasıl çalıştığı, güvenilir olup olmadığı, testin ne kadar erken uygulanabileceği ve nereden temin edilebileceği konusundaki yazımızı aşağıda okuyabilirsiniz.
Hamilelik testinizin pozitif çıkması durumunda da önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

İdrar Hamilelik Testi Nedir? Güvenilir midir?

İdrar Hamilelik Testi Nedir?

İdrar hamilelik testleri gebe olup olmadığınızı öğrenmenin kolay ve tutarlı bir yoludur, sadece bir çubuğa idrarınızı yapmanız yeterlidir. Ucuzdurlar  ve çoğu eczane ve marketlerde bulunurlar.

İdrar Hamilelik Testleri Ne Kadar Güvenilirdir?

İdrar hamilelik testleri doğru kullanıldıklarında yüksek bir tutarlılığa sahiptir.
Eczanelerden aldığınız hamilelik testleri %99 oranda doğrudur. Doktorlarınız tarafından yapılan idrar ile hamilelik testiyle aynı tutarlılığa sahiptir.
Hamilelik testleri idrarınızdaki insan koryonik gonadotropini(HCG) adı verilen hormonu kontrol ederek çalışır. Vücudunuz bu hormonu sadece hamileyseniz üretir. HCG hormonu döllenmiş yumurta rahime tutunduğu zaman salınır, yani hamilelik başlandığı anda. Eğer hamilelik testiniz pozitif ise hamilesinizdir, eğer hamilelik testiniz negatif ise hamile değilsinizdir.
Hamilelik testlerinin en tutarlı  ve güvenilir olduğu zaman adetinizin gecikmesinin hemen arkasındandır.
Hamilelik testleri son kullanım tarihleri geçtiği veya hemen kullanmadığınız zaman daha tutarsızlaşır. Yani her zaman hamilelik testinizin son kullanım tarihini kontrol edin ve birlikte geldiği talimatları dikkatlice okuyun.

İdrar Hamilelik Testi Nedir

İdrarda Hamilelik Testini Ne Kadar Erken Uygulayabilirim?

Hamilelik testini adetinizin gecikmesi arkasından herhangi bir zamanda uygulayabilirsiniz, en doğru sonucu bu şekilde alabilirsiniz. Hamilelik testini adetinizin gecikmesinin arkasından en kısa sürede veya hamile olduğunuzu düşündüğünüz zaman yapmanız en doğrusudur.

Ne kadar erken hamile olduğunuzu öğrenirseniz, o kadar çabuk seçenekler hakkında düşünebilir ve sağlığınıza gerekli önlemleri alabilirsiniz.
Çoğu hamilelik testi adet döneminden birkaç gün önce işe yaradıklarını söylerler, fakat bu sonuçlar genelde daha tutarsızdır. Hamilelik testini ne zaman almanız gerektiği ve bu sonuçların tutarlılığı ile ilgili bilgiye testle gelen talimatlarda bulabilirsiniz.
Çoğu zaman hamilelik testleri korunması cinsel ilişkinin ardından 10 gün gibi kısa bir sürede hamilelik hormonunu tespit edebilirler. Fakat bu sonuçlar çok güvenilir değildir ve yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuçlar alabilirsiniz.

Eğer adet dönemleriniz düzenli değilse, veya adetiniz bir nedenden dolayı geçirmiyorsanız, alabileceğiniz en tutarlı test sonucu cinsel ilişkiden 3 hafta sonrasıdır.

Hamilelik Testini Nereden Alabilirim?

Hamilelik testini eczaneler ve bazı marketlerden alabilirsiniz. Hamilelik testleri genelde ucuzdurlar. Bazı sağlık merkezlerinde hamilelik testlerini ücretsiz edinebilirsiniz.İnternet ortamından da temin etmek mümkündür.

Ayrıca hamilelik testini hemşireniz, doktorunuz veya sağlık ocaklarından edinebilirsiniz. Çoğu sağlık merkezi eczanelerden alabileceğiniz idrar ile hamilelik testini kullanırlar. Bazı durumlarda kan testi ile hamilelik testi yöntemini kullanırlar fakat bu durum bazı özel durumlarda geçerlidir.
Fakat hamilelik testiniz için sağlık merkezleri ararken dikkatli olun. Bazı sahte sağlık merkezleri bu testleri ücretsiz yapıp bu konuda bilgi ve yardım sağlayabileceklerini belirtirler. Fakat bu tür yerler genellikle medikal alanda çalışma yetkisi olmayan insanlar tarafından yürütülürler ve size hamileliğniz hakkında doğru bir fikir veremezler. Bu tür sahte sağlık kuruluşları genellikle sağlık kuruluşlarının yakınlarında bulunurlar.

Hamilelik Testim Pozitif İse Ne Yapmalıyım?

Eğer adet döneminiz geciktikten sonra hamilelik testi uyguladıysanız ve sonuç pozitif ise bu hamile olduğunuz anlamına gelmektedir. İstemeniz durumunda testi tekrar uygulayabilirsiniz.
Böyle bir durumda doktorunuza veya bir sağlık merkezini gidip hamilelik durumunuzdaki seçenekleriniz hakkında konuşmak isteyebilirsiniz.
Hamilelik şüphesinde güvendiğininiz sağlık kuruluşlarına başvurmakta özen göstermeniz önemlidir çünkü hamileliğiniz hakkında size yanlış bilgi sunabilirler.

Kaynak:
https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/pregnancy-tests

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?