İdrar Rengi Nasıl Olmalıdır? İdrar Rengi Ne Zaman Değişir?

Yayın Tarihi : 2017/07/04 10:29 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/08 14:06 •

İnsanda normal idrar rengi soluk sarıdır ve bu rengin oluşmasını sağlayan madde ise ürokromdur. İdrar rengi farklı durumlarda farklı nedenlere bağlı olarak değişebilir.Bu yazımızda farklı idrar renkleri ve nedenleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İdrar Rengi Nasıl Olmalıdır? İdrar Rengi Ne Zaman Değişir?

İnsanda normal idrar rengi soluk sarıdır ve bu rengin oluşmasını sağlayan madde ise ürokromdur.
İdrar renginde oluşan değişiklikler kişinin beslenmesi, geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar ve su tüketim miktarıyla ilgili olabilir.

Koyu Sarı İdrar Rengi:

İdrarın koyu sarı olması kişinin idrar  yoğunluğunun artması yani susuz kalmasıyla ilişkilendirilebilir.Aynı zamanda son dönemde normalden fazla B vitamini almış kişilerde de idrar rengi koyu sarı görülebilir.

Açık Sarı İdrar Rengi:

İdrar renginin açık sarı olması da tam tersi kişinin çok su tüketmesiyle ilişkilendirilebilir.Hamileliklerde de idrar rengi açık sarı olabilir.

Pembe veya Kırmızı İdrar Rengi:

İdrara geçmiş olan azıcık kan miktarı bile idrar renginin pembe ya da kırmızı olmasına neden olur ve idrarda kan olması daha ciddi bir durumdur.
İdrar yolu enfeksiyonları ve bazı kanserler idrara kan geçmesine neden olabilir ve doktora gidilmesi gerekir ama mutlaka idrara kan karıştığı için idrar bu rengi almaz.
Tüketilen gıdalar da idrar renginde değişiklik yapabilir.Pancar, böğürtlen tüketimi idrarın renginin pembe ya da kırmızı olmasına neden olabilir.

Yeşil ve Mavi İdrar Rengi:

Bazı ilaçların içinde bulunan maddeler idrar rengini yeşil ya da maviye dönüştürebilir.

Parlak Sarı İdrar Rengi:

İdrarın renginin parlak sarı olması B12 ve riboflavin gibi vitaminlerden kaynaklanır.

Turuncu İdrar Rengi:

Turuncu renkli idrar ise su tüketiminin azalması, kemoterapiyle ilgili olabileceği gibi havuç yedikten sonra da oluşabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?