İdrarda Delta (5) – Aminolevulinic Asit (ALA) Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/07/15 09:36 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/05 12:21 •

Aminolevulinic Asit bir porfirin öncülüdür.İdrarda bu maddenin aranmasına İdrarda Delta (5) – Aminolevulinic Asit (ALA) Testi denir.

İdrarda Delta (5) – Aminolevulinic Asit (ALA) Testi Nedir?

Aminolevulinic Asit bir porfirin öncülüdür.Nörolojik kronik porfirilerde idrardaki ALA ve PBG miktarı yükselir.
ALA’in kandaki heme biyosentezinde kilit görevi vardır.
ALA miktarı, akut intermitan porfiri atakları, kalıtsal kuproporfiri ve Porphyria variegate gibi durumlarda artabilir ve genelde karın ağrısıyla beraber bu artış görülür. Temel kullanımı ise, idrar porfobilinojeninin yanı sıra akut porfiri taraması içindir.
Eskiden bu test kurşun zehirlenmesi tanısında kullanırlardı ama artık tavsiye edilmemektedir.

İdrarda Delta (5) – Aminolevulinic Asit (ALA) Testi İçin İdrar Örneği Alınması

Test için koruyucu içermeyen rastgele idrar örneği tercih edilir.Eğer test hemen çalışılmayacaksa, ışıktan korunmalı, buzdolabında 1 güne kadar saklanacaksa ancak daha uzun saklanacak ise örnek, bu sefer dondurulmalıdır 

Test için 24 saatlik idrar toplama bir alternatiftir. 24 saatlik idrar toplamak için uygun bir kap tedarik edilmelidir.İdrar örneği  toplamaya başlamadan önce kaba 5 gram sodyum karbonat idrar kabına eklenmelidir.
Toplama süresi boyunca ve sonrasında kap buzdolabında saklanmalıdır.
24 saatlik toplama işlemini zamanlamak için öncelikle bir başlangıç/açılış saatini seçilmelidir.Örneğin  sabah 9 seçilirse,  - kapanış saati ertesi gün sabah 9 olacaktır. İdrar toplama işlemini başlangıç/açılış saatinde boşaltarak açılmalıdır. Toplama işlemi tamamlandıktan sonra numune iyice karıştırıkmalı ve  en az 25 mL'lik bir kısmı ışıktan korunan bir kaba alınmalıdır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?