İnfertilite (Kısırlık) Tedavisi

Yayın Tarihi : 2019/10/30 19:02 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 09:42 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Anne baba olma isteği, evli olan her çiftte görülür. Dünyaya bir çocuk getirememe oranı ise, sürekli artmaktadır. Bunun pek çok sebebi vardır. Beslenme bozuklukları, geç yaşlarda iş sahibi olma, evlenme, bebek isteğini erteleme ve yaş unsuru bu sebeplerin başında gelmektedir.

İnfertilite (Kısırlık) Tedavisi

Anne baba olma isteği, evli olan her çiftte görülür. Dünyaya bir çocuk getirememe oranı ise, sürekli artmaktadır. Bunun pek çok sebebi vardır. Beslenme bozuklukları, geç yaşlarda iş sahibi olma, evlenme, bebek isteğini erteleme ve yaş unsuru bu sebeplerin başında gelmektedir.

Kısırlıkla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Çiftler düzenli cinsel ilişki yaşadıkları halde çocuk sahibi olamıyorsa, ilk akla kadın kaynaklı bir problem akla gelir. Oysa ki, kadın ve erkek kısırlığında oranlar eşit ve %40 tır. Yani sperm kalitesi, hareketliliği de en az kadın yumurtalığı kadar önemlidir.

Düzenli adet görmek, sorunsuz bir şekilde gebe kalacağınızı göstermez. Çünkü gebelik için pek çok faktör etkilidir. Oysa ki adet olmak, sadece yumurta fonksiyonlarının düzgün yapıldığını gösterir.

İlk bebeğin olması, ikinci gebeliğin olacağının göstergesi değildir. Özellikle kadının yaşı ilerlemişse, bu durum daha olasıdır. Tabii ki geçen sürede erkek sperminin de kalitesinin düşmesi olasıdır. Özellikle sigara içen erkeklerde bu durum sıklıkla görülmektedir.

Kadının kilolu olması da gebeliği zorlaştıran etkenlerdendir. Bu sebeple kısırlık tedavilerinde öncelikle kadının zayıflaması ve ideal kiloya ulaşması istenir.

Tüp Bebek Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisi; laboratuvar ortamında bir araya getirilen yumurta ve spermin, anne rahmine transfer edilmesiyle gebelik elde edilmesi yöntemidir. Tüp bebek tedavisi olurken, çiftlerin her sonuca hazırlıklı olması gerekir. İşte tüp bebek teravisi ile ilgili bilinmesi gerekenler.  

Tüp bebek yöntemi ile herkes bebek sahibi olamaz. Çünkü gebelik olmamasının veya sürdürülememesinin sebebi; her zaman yumurta ve spermin bir araya gelerek döllenmemesi kaynaklı değildir.

Tüp bebek başarısında; hastanın yaşı, gebelik olmamasının sebebi, biyolojik ve hormonal sebepler önemli unsurlardır. Tüp bebek tedavisiyle canlı bebek doğumu oranı %30 dur.

tüp bebek tedavisi her zaman çoğul gebelikle sonuçlanmaz. Anne adayına yerleştirilen yumurtalar her zaman yaşamını devam ettiremez. Ülkemizde en fazla 3 yumurta konmaktadır. Yani anne adayı 3 bebek de dünyaya getirebilir, hiçbirini de getiremeyebilir.

Tüp bebek ilaçları, yumurta sayısını bitirir düşüncesi yanlıştır. Her kadında doğumundan itibaren belli sayıda yumurta vardır. Adet döngüsüyle birlikte her siklusta bir yumurta atılır ve tüp bebek ilaçlarının bu duruma bir etkisi yoktur.

Çocuk olmuyorsa hemen tüp bebek tedavisi başlar algısı yanlıştır. Öncelikle çiftin üreme özellikleri incelenir. Kadının yumurtlaması ve erkeğin sperm kalitesi ölçülür. Öncelikle yumurta uyarılması, çatlatma iğnesi gibi daha kolay yöntemler denendikten sonra tüp bebek tedavisi önerilmektedir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?