Işık Terörü ve Hastalıklar

Yayın Tarihi : 2019/10/23 12:01 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 09:48 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Modern yaşam; şüphesiz çok daha pratik, hızlı ve kolaydır. Ancak bu hayatın getirdiği olumsuzluklar da yok değildir. Özellikle amaç dışı kullanım, insan hayatına ciddi tehlikeler sokmaktadır. 

Işık Terörü ve Hastalıklar

Modern yaşam; şüphesiz çok daha pratik, hızlı ve kolaydır. Ancak bu hayatın getirdiği olumsuzluklar da yok değildir. Özellikle amaç dışı kullanım, insan hayatına ciddi tehlikeler sokmaktadır. 

Işık Terörü Nedir?

Hayatta gece ve gündüz kavramı vardır. İnsan vücudu bu kavramları baz alarak çalışır. örneğin; metabolizma gündüz daha hızlı çalışırken, geceleri sadece hayatı devam ettirecek şekilde çalışır. Bu vücudun dinlenmesidir. Yada uyku hormonları gece saatlerinde daha fazla salgılanır ki, bu da kaliteli ve doğru bir uyku uyumak için vücudun yaptığı bir iyiliktir. 

Ancak günümüze, hayatımızın büyük parçası olarak giren ışık kaynakları, beyine güneş algısı yaptırmakta ve bu sebeple vücut dengesini bozmaktadır. Telefon, televizyon, tablet, ev içi aydınlatmalarda dahil her alanda led ışıklar vardır. Bu ışıklar güneş ışığına benzer yapıdadır ve beyin bunu böyle algılar. Haliyle devam eden süreçte sıkıntıları da beraberinde getirir. 

Işık Terörünün Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Uyku bozukluğu ışık terörünün akla gelen ilk eseridir. Uyku öncesinde televizyon izlemek, telefonla meşgul olmak beyne gündüz algısı gönderir bu sebeple uyku bozukluğu meydana gelir. 

Aslında devam eden diğer problemlerde bu uyku kalitesizliğinden meydana gelir.

Devamlı yorgunluk hali; kaliteli uyuyamamaktan kaynaklı bir haldir. Vücut yeterince dinlenemediğinden, iş yapacak gücü kendinde bulamaz ve devamlı artarak gelen halsizlik, güçsüzlük ortaya çıkar. 

Kahvekoliklik; kahve dünyada petrolden sonra en çok ticareti yapılan ikinci üründür. Kahveyi bu kadar popüler yapan ise, uyanık kalma ihtiyacıdır. Kahve sağlıklı bir içicektir ancak dozunda içildiğinde. Abartılarak içilen kahve, ne yazıkki kalp ve damar problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte ışık terörünün ilk bakışta görülmeyen ama dolaylı yoldan dünyayı etkileyen unsurları. 

Yapılan işlerde verimsizlik; uykusuzluk zaten dikkat toplamayı engelleyen bir unsurdur. Kaliteli uyku uyuyamayan birey, kaliteli işler ortaya koyamaz. Ancak bir de bunun hazıra alışma boyutu vardır. Hazıra alışan beyin, fazlasını üretmeye ihtiyac duymaz. Bu da insanları tembelliğe ve ileriye gidememeye iter. 

Işık Terörünü Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Kabul edilmelidir ki, teknoloji kullanılmadan hayatı devam ettirmek imkansız değil ancak zordur. En başta vakit sıkıntısı insanları zora sokar. Madem bu kadar vazgeçilmez bu teknoloji; o zaman sadece gerekli zaman ve gerekli şekilde kullanılmalıdır.

Özellikle yatmadan bir saat önce tüm cihazlar kapatılmalı; farklı hobilerle veya kitap okumakla vakit geçirilmelidir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?