Kadınlarda Aynı Dönemde Adet Başlangıcı Tesadüf Değil mi?

Yayın Tarihi : 2016/05/25 02:08 • Güncelleme Tarihi : 2024/03/27 13:04 •

Kadınların sadece aynı dönemlerde adet olması değil; aynı dönemlerde biraz depresif, aynı dönemlerde biraz heyecanlı olmaları, hatta bazı günler aynı yemekleri yapmaları...

Kadınlarda Aynı Dönemde Adet Başlangıcı Tesadüf Değil mi?

Halen araştırılan ve bilim dünyasının oldukça ilgisini çeken bir konu da özellikle uzun süre aynı ortamda yaşayan kadınların menstruasyon döngüsünün başlama ve bitiş dönemlerinin anlamlı derecede benzerlik göstermesidir. Yapılan pek çok çalışma aynı ortamda uzun vakit geçiren kadınların aynı dönemde regl olduklarını göstermiştir. 

Neden Aynı Dönemlerde Aynı Durumlar?

Kadınların sadece aynı dönemlerde adet olması değil; aynı dönemlerde biraz depresif, aynı dönemlerde biraz heyecanlı olmaları, hatta bazı günler aynı yemekleri yapmaları... bir çoğunun başına gelmiştir. İşyerinde yediğiniz öğlen yemeği, bir bakmışsınız evde de aynısı pişmiş. İnsan yaratılışında tesadüflere yer yoktur. İşte bu durumlarda da öyle hepsinin bir açıklaması vardır. Gerek erişebildiğimiz, gerek erişemediğimiz durumlarda.

Aynı atmosferi paylaşan, hatta duygusal olarak birbirine kendini yakın hisseden kişilerin yakın dönemlerde adet döneminin olması tabii ki bir bilime dayanır. Hormonların neredeyse hepsi aynı çalışma esasına dayanır. Üretildikleri yerden kana salgılanır, ve hedef yani işlev yapacakları organda bir araya gelirler ve işlevlerini gerçekleştirirler.

Bu hormonların çalışma stilleri aynı olsa da, salgılanma durumları birbirinden farklıdır. Bazı hormonları, başka hormonların yükselmesine karşı direnç olarak miktarını artırır. Bazı hormonlar, gebelik hormonu beta HCG gibi, duruma özgü olarak salgılanırlar. Bazı hormonlar da, psikolojik olarak kendini hissettiğinde salgılanır. Mesela emziren bir annenin, ağlayan başka bir bebek gördüğünde memesinden istemsizce süt gelmesi gibi.

Kadınlarda adet hormonları, vücudu gebeliğe hazırlayan hormonlardır. Bu sebeple tabii ki çevresel koşullardan etkilenir. Bunu da şöyle örneklendirebiliriz; uzun bir aradan sonra biribiriyle buluşan iki arkadaş; birbirlerine sevgiyle ve heyecanla bakarlar, hatta öyle bir hal alır ki birbirlerinden ayrıldıklarında dahi karşılıklı mutlulukları bir süre devam eder ve anlamsızca uzun süre gülümserler. Veya yakın hissettikleri kişilerin üzüntülerine canı gönülden eşlik ederler.

Tıpkı bu örnekte olduğu gibi, duygusal olarak birbirine yakın hisseden kadınlar, bir aradayken ortak hormonları salgılarlar, bu da bir süre sonra adet döngülerini de biribirine yaklaştırır ve kişiler benzer zamanlarda regl olurlar.


 


 


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?